tiistai 29. kesäkuuta 2010

Buddhalaisuuden ukk, osa 1

Tulipa pitä tauko kirjoittelusta, vaikka luonnoksiakin on tullut tallennettua. Pitäisi kai vain julkaista niitä kirjoituksia uskoen, että ne ovat ihan hyviä... Aloitankin tänään uuden kirjoitussarjan nimeltään buddhalaisuuden ukk. Tässä sarjassa vastaan erilaisiin buddhalaisuutta koskeviin usein Internetissä ym. kysyttyihin kysymyksiin. Tässä sarjani ensimmäisessä osassa otan parin ihan yleisen buddhalaisuutta koskevan kysymyksen.

Mikä on tärkein buddhalainen opetus?
Minusta tärkein Buddhan opetus oli se, että onnellisuus ja kärsimys syntyvät omassa mielessämme, eivätkä ole riippuvaisia ulkoisen maailman tekijöistä. Kaikki tunteet syntyvät omassa mielessä reaktiona eri asioihin omien käsitystemme ja asenteidemme pohjalta. Buddhalaisuus opettaa että kärsimys ja muutos ovat väistämätön osa elämää ja kehottaa hyväksymään asiat sellaisina kuin ne ovat ja päästämään irti menneestä ja turhasta tulevan murehtimisesta. Pyrkimyksenä ei ole luopua kaikesta haluamisesta, vaan takertumisesta (eikä pyrkimys ole välinpitämättömyyskään). Onnellisuus on tässä ja nyt, ei jossakin tulevaisuudessa tai toisenlaisessa elämässä. Buddhalaisuus on siis lyhyesti elämistä tietoisena tässä ja nyt.

Miten suhtautua jälleensyntymään?
Jälleensyntymä on on kiinteä osa Buddhan opetuksia, mutta ei se tärkein käsite. Buddha opetti myös olemaan kriittinen ja välttämään sokeaa uskoa. Kuoleman jälkeisestä elämästä ei ole mitään todisteita, mutta ei mikään varsinaisesti osoita sitäkään, että kuoleman jälkeen ei olisi mitään. Buddhan opettama keskitie tässä yhteydessä tarkoittaa avoimuutta. Mutta jälleensyntymä tai mikään yliluonnollinen ei tosiaan ole tärkeintä buddhalaisuudessa. Buddhalaisuus opettaa kuinka olla onnellinen jo tässä elämässä. Ei tarvitse odotella kuolemanjälkeistä elämää.

4 kommenttia:

  1. Kiitos sinulle monesti hyvin maanläheisistä kirjoituksistasi. Olet rakentavan buddhalaisuuden hyvä konsulentti :)

    VastaaPoista
  2. Jep, näinhän se olisi.
    Kyllähän noita kirjoituksia tai ideoita olisi, mutta liian kova itsekritiikki on ongelmana... Noh, yritän olla säännöllisempi. :)

    VastaaPoista