torstai 2. syyskuuta 2010

Syksy, unelmat ja takertuminen

On taas syksy. Kesä on jätetty taakse ja luonto valmistautuu jo talveen. Syksy on muutoksen vuodenaika - toisaalta puiden lehtien putoaminen muistuttaa pysymättömyydestä ja katoavaisuudesta, mutta syksy on myös uuden alun aikaa. Monet aloittavat koulun tai palaavat töihin lomien jälkeen. Ehkä jopa aloitetaan uudet harrastukset kansalaisopistolla. Ihmiset asettavat uusia tavoitteita ja suuntaavat kohti unelmiaan. Syksy on minusta jotenkin inspiroiva vuodenaika - ja kaunis ruskan vuoksi.

Buddhan uskotaan opettaneen, että kärsimys johtuu haluamisesta. Onko siis unelmissa ja tavoitteissa Buddhan mielestä jotakin vikaa? Millainen on ihminen joka ei halua mitään, jolla ei ole mitään tavoitteita eikä unelmia? Kasvis olisi varmaan täsmällisin vastaus. Unelmat ja tavoitteet innostavat ihmistä tekemään töitä niiden toteutumiseksi. Miksi opiskella tai tehdä töitä, jos ei ole kiinnostunut turvaamaan tulevaisuuttaan tai mielekkäästä elämästä? Miksi oikeastaan välittää yhtään mistään tai kenestäkään? Oikeastaan kaikki toiminta perustuu johonkin haluun. Teet ruokaa, kun haluat syödä.

Tietenkin jos mietitään vain lausahdusta "Kärsimys johtuu halusta ja kärsimys lakkaa kun halu lakkaa" niin tottahan se on. Jos ei halua mitään, eihän mikään tunnu miltään. Välinpitämättömyys ei kuitenkaan ole mikään erinomainen elämänohje, eikä Buddha sitä opettanut. Jos elämässä on jotakin vialla, on ihan oikein toivoa parempaa ja pyrkiä siihen. Buddhalainenkin saa unelmoida.

Mutta mitä Buddha sitten tarkoitti neljässä jalossa totuudessa? Hänen mukaansa elämään liittyy tiettyjä väistämättömiä tosiasioita. Elämä on muuttuvaista, väistämättä epätyydyttävää eikä sitä voi koskaan täydellisesti hallita. Elämä muuttuu jatkuvasti. Vuoden ajat vaihtelee ja elämäntilanteet muuttuu. Jo tämä tekee elämästä buddhalaisuuden mukaan väistämättä epätyydyttävää, mutta toisaalta jo asioihin itseensä liittyy aina kaksi puolta, eikä elämä ole koskaan täydellistä. Se ei ole täydellistä nyt, eikä se todennäköisesti ole sittenkään, kun olet saavuttanut unelmasi.

Kärsimystä ei aiheuta halu itsessään, vaan takertuminen haluun. Kuvitelma siitä, että asioiden pitäisi kestää, haluttomuus päästää irti. Takertumaton hyväksyy elämän sellaisena kuin se on: pysymättömänä, epätyydyttävänä ja osin hallitsemattomana. Buddhalainenkin saa unelmoida, mutta unelmia ei aseteta onnellisuuden ehdoiksi. Onnellinen voi olla jo nyt, vaikka unelmat eivät toteutuisi niin kuin oli suunnitellut tai vaikka ne eivät toteutuisi koskaan.

4 kommenttia:

 1. Unelmia on varmasti monenlaisia mutta eikö moni jonka voi mieltää unelmaksi, ole kuitenkin egon unelma, epäoleellinen ja epätyydyttävä? Onko muuta hyvää unelmaa kuin tietoisuuden tavoittelu?

  VastaaPoista
 2. Se mitä elämässään tavoittelee ja kuinka kiihkeästi on se kysymys. Kaikki unelmat eivät ehkä olekaan tavoittelemisen arvoisia, esim. suuret rikkaudet... En usko että pyrkimys omankaan elämän parantamiseen olisi aina järjetöntä, vaikka elämän hyväksyminen sellaisena kuin se on, onkin buddhalainen asenne.
  Täytyy vain ymmärtää, mikä on tavoittelun ja unelmoinnin arvoista. Vain munkki voi keskittyä kokonaan tietoisuuden tavoitteluun.

  VastaaPoista
 3. Juuri noin! Ainoa, mikä elämässä on pysyvää, on muutos; panta rhei.

  Me saimme toteutettua yhden unelmamme; teimme pitkän avomeripurjehduksen, joka oli meille valmistautumista valtamerelle lähtöä varten. Kesän tähtikirkas yö oli kokemus sellaisenaan, ja siinä oli hyvä meditoida hiljaisesti. Kaikki ei sillä matkalla ollut kivaa - nyt tietää, miltä tuntuu reivata isopurjetta liki viisimetrisessä aallokossa, mutta se oli kokemus, joka oli arvokkaampi koettuna kuin ilman. Sillä ilman sitä kärsimystä myrskyssä ei koskaan olisi kokenut sitä onnentunnetta, kun maa siintää horisontissa.

  Elämän parhaat asiat ovat ilmaisia, ja materia on arvokkainta silloin, kun sillä on pelkkä välinearvo muutoin ilmaisten asioiden toteuttamiseen.

  VastaaPoista
 4. Eipä tuohon ole mitään lisättävää.
  Kiitos kommenteista. Lisääkin saa kirjoittaa :)

  VastaaPoista