perjantai 22. lokakuuta 2010

Koko maailma kuuden askeleen päässä

"Pieni maailma!", lienee useimmille tuttu toteamus. Viime syksynä jouduin toteamaan asian kahdesti. Harjoittelupaikassani selvisi eräänä päivänä, että yksi paikan työntekijöistä tunsi pari äitini serkkua jo vuosien takaa. Minä en silti ollut nähnyt häntä ikinä ennen. Myöhemmin samana syksynä sain tietää, että erään jo jonkin aikaa lukemani blogin kirjoittajalla oli paljon yhteisiä tuttavia minun kanssa. Blogi oli löydetty niinkin satunnaisesti, kun googlen kautta.
Olin jo lukion englannintunnilla törmännyt asiaan liittyvään teoriaan nimeltä "six degrees of separation". Teorian mukaan kaikkia ihmisiä maailmassa yhdistää korkeintaan kuuden tuttavan ketju. Jos ajatellaan että ensimmäinen osa ketjussa on siis joku tuttavasi, sanotaan vaikka sisaresi, niin toinen osa on joku hänen tuttava, kuten vanha luokkakaveri. Kolmas osa on joku hänen tuttavansa jne. Lopulta siis sinun tuttavan-tuttavan-tuttavan-tuttavan-tuttavan-tuttava on Tom Hanks, Dalai Lama ja Ruotsin kuningas - aivan kuten kuka tahansa muukin maailmassa. Aika hurja ajatus. Mutta kyllä nuo aiemmin mainitut kokemukset pistävät miettimään...Facebook saattaa osin todistaa teorian paikkansäpitävyyttä - tai ainakin monta kertaa on saanut ihmetellä kavereiden yllättäviä yhteyksiä. "Mistä nuokin tuntee toisensa?". (Kaikkihan tosin eivät valikoi juurikaan, keitä ottavat kavereiksi...)
Mutt samanlaiset ihmisethän tutustuvat herkästi samanlaisiin ja muodostuu yhteisöjä. Tietyn ammatin harjoittaja tuntee todennäköisesti muita samalta alalta. Sama koskee esimerkiksi vähemmistöryhmiä. Pienen maan pienen kielivähemmistön edustajat tuntevat varmasti toisensa aika hyvin. Tai arvatenkin jossakin pikkukoulussa niitä yhdistäviä tuttavia on todennäköisesti vielä vähemmän kuin kuusi. Minunkin Facebook-kaverit muodostavat joitakin pieniä ryhmiä, joiden sisällä useimmat ovat kavereita keskenään, mutta joiden välillä on hyvin vähän tai ei ollenkaan yhteyksiä. Ryhmät ovat syntyneet juuri tiettyjen yhdistävien tekijöiden ympärille. "Yllättävät" yhteiset tuttavat eivät ehkä olekaan niin yllättäviä, jos sinulla ja niillä tuttavilla onkin esimerkiksi joku yhteinen ammatti, harrastus, kiinnostuksen kohde, sairaus, vamma tai muuta vastaavaa.
Eri ryhmienväliset linkit ovat iso tekijä tässä teoriassa. Kun ajatellaan, että suomalaisena suurin osa tuntemistani ihmisistä on suomalaisia, niin miten minulla voisi olla korkeintaan kuuden tuttavan yhteys esim. Angela Merkeliin? Se linkki saattaisi olla Saksassa jo vuosia asunut sukulainen. Hänen ei tarvitse tuntea liittokansleria henkilökohtaisesti, mutta samassa maassa asuvana hän jo lähempänä - hänellä on varmasti useita saksalaisia tuttavia.
Tämä teoriahan ei ole voinut pitää aina paikkaansa, vaan nimenomaan vasta viime aikoina, kun ihmiset ovat alkaneet liikkua enemmän ja yhteyksiä eri puolille maailmaa on syntynyt. Keskiajalla yhteyttä Amerikan intiaanin ja eurooppalaisen välille ei olisi saanut oikein millään. Muitakin huomionarvioisia seikkojahan tässä on... Esim. mitä tarkoittaa tuttava? Nimittäin, onhan selvä, että mitä pinnallisempia tuttavia lasketaan mukaan, niiden määrä kasvaa. Laskenkö mukaan esim. nekin luokkakaverit, joista en oppinut muuta kuin nimen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti