tiistai 26. lokakuuta 2010

Musiikkia, euroviisuja ja kieliä

Kuuntelen aika monenlaista musiikkia, enkä sanoisi mitään genreä sellaiseksi, etten varmasti kuuntele. Hevi ja rap ovat niitä, jotka vähiten iskevät, mutta on niissäkin hyviä kappaleita. Yleensä kuuntelemani musiikki menee kuitenkin tuonne popin ja pop rockin puolelle. Aikanaan katsoinkin Idolsia ja katson myös Euroviisut joka vuosi (vuodesta 2006). Suosikkeihin kuuluvat Eppu Normaali, Mamba, PMMP, Katri Ylander ja monet muut vastaavat.
Joskus yritän löytää uusiakin suosikkeja ja viimeisin löytöni on virolainen pop rock yhtye Vanilla Ninja. Se osallistui Euroviisuihin vuonna 2005 Sveitsin edustajana laululla Cool Vibes. Se oli ehdottomasti yksi vuotensa parhaita - ellei, jopa paras. Paha sanoa, mikä juuri tässä laulussa toimii hyvin. Harvoinpa osaan sanoa, miksi joku laulu on niin hyvä. Vaihteleva musiikkimakuni ehkä näkyy vuoden 2005 toisessa suosikissani. Se siis on Kreikan Helena Paparizoun My Number One. Tämä laulu on kreikkalaisilla rytmeillä varustettu energinen tanssibiisi. Lyriikat siinä on aika pimeät, mutta niin taitaa olla monessa muussakin laulussa - sanoiltaan se on aika perinteinen rakkauslaulu.
En yleensä kiinnitä huomiota lyriikoihin, vaan enemmän rytmiin ja melodiaan. Jos laulu muuten iskee, niin on yleensä sama vaikka siinä laulettaisi aidanseipäästä. Toisaalta, jos laulussa on jokin järkevä tarina tai viesti, se kyllä tekee helposti siitä vielä paremman. Jos laulu ei melodialtaan ole niin erikoinen, niin typerät sanat voivat vastaavasti pilata sen kokonaan.
Vanilla Ninja on tehnyt vironkielistäkin musiikkia, mikä on kyllä mahtavaa. Vironkielinen musiikki kuulostaa niin hienolta. Muutenkin tykkään kuunnella musiikkia muilla kielillä kuin englanniksi. Vaikka ei englanninkielisessä musiikissa mitään vikaa ole, siihen alkaa kyllästyä kun sitä tulee joka ovesta ja ikkunasta. Euroviisut on tässä suhteessa loistava juttu: vaikka englanti jyrää sielläkin, voi helposti kuulla monia erikoisia kieliä. Viime vuonnahan siellä oli Viron edustajana Urban Symphony laululla Rändajad mikä oli yksi vuotensa parhaista. Myös ruotsi, espanja ja ranska kuulostavat lauluissa hyviltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti