lauantai 16. lokakuuta 2010

Pestäänpä jälkipyykit - ylen homoilta

Ylellä vastikään esitetty homoilta näkyy niin netissä kuin kirkon eroluvuissa. Yritin katsoa sen Yle Areenalta, mutta yhteyden kanssa tuli ongelmia ja jäi pieni osa näkemättä, mutta heitän oman näkemykseni asioista.
En pidä homoseksuaalisuuta mitenkään pahana asiana ja kannatan sukupuolineutraalia avioliittoa. En näe mitään syytä, miksi kaksi täysivaltaista aikuista ihmistä ei voisi virallistaa suhdettaan. Minä en valinnut heteroseksuaalisuutta, enkä usko että homot valitsivat homoseksuaalisuutta. Kyseessä on ominaisuudesta, joka on osa ihmistä.
Avioliitto on ihmisen luoma käsite, eikä mikään luonnonlaki. Jos todetaan, että käsitettä on muutettava, sitä voidaan muuttaa. Ehkä avioliitto on vuosituhansien ajan ollut miehen ja naisen välinen asia, mutta itsestäänselviä käytänteitä on ennenkin muutettu: esimerkiksi orjakauppa oli vuosituhansien ajan normaali hyväksytty osa yhteiskuntia. Vasta 1800-luvulla sitä ryhdyttiin kieltämään. Vastaavia esimerkkejä on historiassa muitakin.
Homoliitoista puhuttaessa otetaan puheeksi, kuten ohjelmassakin tehtiin, eläimet ja moniavioisuus. Sen "rakastetun hauvelin" naiminen oli provokaatiota ja sivuutan kommentin. Moniavioisen suhteen taas en usko toimivan kovin hyvin - ainakaan itse en pystyisi olemaan sellaisessa suhteessa. Mutta jos sellaista joskus aletaan ajaa ja jotkut uskovat sellaiseen pystyvänsä, en näe mitää syytä vastustukselle. Aina kun on kyse täysivaltaisista aikuisista ihmisistä, nämä asiat ovat heidän omiaan.
Kirkon homovastaisuus on kaksipiippuinen asia. Kirkko on uskonnollinen yhteisö ja sen toiminta perustuu Raamatulle. Joku viittasikin ohjelmassa Mooseksen kirjaan perustellessa homoliittojen vastaisuuden, mikä on kuitenkin perusteena kyseenalainen. Toisaalta myös Uusi Testamentti torjuu homoseksuaalisuuden, eli nähdäkseni Raamatulla on perusteltua tuomita homoseksuaalisuus. Kuitenkaan homofobialle ei löydy muita "järki" perusteita ja lähimmäisenrakkaudella piti olla jotakin tekemistä kristinuskon kanssa. Pitääkö kaikkea lukemaansa uskoa? Kirkon ei silti ole mikään pakko vihkiä homoja. Minkään uskonnollisen yhteisön ei minun mielestä tarvitse muuttaa oppejaan yhteiskunnan muutoksen vuoksi - ellei opit suoraan riko lakia. Kenenkään ei oikeasti ole pakko saada kirkkohäitä. Mutta mikäli kirkko alkaa vihkiä myös homoja, kirkko siirtyy 2010-luvulle ja kannattaa tasa-arvoa. Sitä en vastusta.
Ohjelmasta seurannut eroaalto osoitti jotakin kaunista: ihmiset eivät hyväksy suvaitsemattomuutta ja homofobiaa. Ihmiset tukevat tasa-arvoa. Maailmassa tapahtuu siis kehitystä. Joskus ihmettelen, kuinka vain parissa sukupolvessa on voinut tapahtua näin iso muutos - homoseksuaalisuus oli laitonta vielä 1970-luvulla.

Myöhempi lisäys. Uutisten valossa ilmaukseni "kirkon homovastaisuus" voi antaa hieman väärän kuvan kirkon asenteesta. Kirkossa esiintyy myös homojen oikeuksia tukevia näkemyksiä ja ohjelmassa korostuikin vähän äärimielipiteet. Täytyy tietenkin muistaa sekin, että Päivi Räsänen ei edustanut kirkkoa, vaan kristillisdemokraatteja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti