torstai 2. kesäkuuta 2011

Euroviisut 2011

Pitkä blogitauko päättyy nyt tämän vuoden Euroviisujen arvosteluun. Jatkossa päivitän kyllä blogejani säännöllisemmin.
56. Euroviisut pidettiin tänä vuonna Saksassa Düsseldorfissa Lenan voitettua viimevuotiset Euroviisut Norjassa. Euroviisujen taso on Ateenasta asti näyttänyt vahvistuvan vuosi vuodelta, mutta valitettavasti trendi päättyi tänä keväänä. Onneksi joukossa oli sentään muutama helmi, vaikka yleistaso oli mitäänsanomaton. Ja kilpailun voitto meni ensimmäistä kertaa Kaukasiaan! Azerbaidzan hankki ensimmäisen voittonsa 4. yrityskerrallaan. Voittokappale ei tosin voittanut azerien viime vuotista edustusta, vaikka sekin oli ruotsalaisten tekemä...
Tulokset jälleen osoittivat, että äänestyksessä on jotakin pielessä: vai miten selitetään ero Suomen menestyksessä semifinaalin ja finaalin välillä? Naapurimaat suosivat toisiaan, sille ei voi mitään. Mutta minulle lopulliset tulokset ovat yhdentekeviä. Katson Euroviisuja musiikin takia, en voittajan takia.
Moni maa vaihtoi kielen alkukielestä englanniksi karsinnan jälkeen. Tämän takia ainakin Unkarin ja Albanian huonontuivat alkuperäisestä. Tosin, jos se kielestä oli kiinni, niin ei ne alun perinkään ehkä niin hyviä olleet. Maat saisivat kuitenkin rohkeammin käyttää kansallisia kieliä Euroviisuissa.
Karsintojen seuraamatta jättäminen pelastaisi monelta pettymykseltä: Islannin karsinnoissa oli mukana vuonna 2009 maata edustanut Yohanna. Hänen laulunsa oli loistava, kuten vuoden 2009 edustuskin, Is it true?. Islanti kuitenkin valitsi edustajakseen melkoisen tylsän laulun. Kaikkia esityksiä en jaksa alkaa arvioida kovin tarkasti, joten kommentoin joitakin maita. Minun suosikkeja olivat Viro, Norja, Sveitsi, Suomi, Espanja ja Iso-Britannia.
Iso-Britannian euroviisut ovat olleet viime vuosina järjestään huonoja, joten tämän vuotinen oli todella positiivinen yllätys. Rockia tuli tänä vuonna ainakin Georgiasta ja Turkista. Turkki putosi jatkosta, eikä sen laulu ollutkaan kummoinen. Yleensä sieltä päin on tullut hyviä lauluja. Georgia sen sijaan piti hyvien viisujen linjansa tänäkin vuonna, vaikka tyyli taas vaihtui. Romania turvautui Euroviisuissa jo tuhat kertaa kuultuun maailmanparannus-musiikkiin. Laulussa käsketään unelmoimaan paremmasta maailmasta - eikö viisaampaa olisi lopettaa unelmointi ja tehdä paremman maailman eteen jotakin? Espanjalla oli mukava kesäbiisi ja Portugali toisti vuoden 2009 tyylinsä.

Saksa: Lena - Taken By A Stranger
Viime vuoden voittaja Lena suoritui loistavasti uusintakerrasta. Video oli synkkä ja outo ja finaaliesityskin oli sitä. Taken By A Stranger vaatii ehdottomasti useamman kuuntelukerran, ennen kuin siitä oppii tykkäämään.

Viro: Getter Jaani - Rockefeller Street
Viime vuosina Viro on noudattanut yksinkertaista politiikkaa: hyvä viisu joka toinen vuosi ja huono joka toinen! Ja nyt oli vuorossa hyvä. Kiva rytmi, melodia ja laulu. Selvä parannus viime vuotiseen, joka meni pahasti ohi minulta....

Norja: Stella Mwangi - Haba Haba
Tämä oli hyvä. Joo, onhan se vähän outoa nähdä afrikkalaista musiikkia Euroviisuissa Norjalta, mutta ei ole edes ensimmäinen kerta. Myös Ranska turvautui afrikkalaiseen tyyliin vuonna 1990. Pidän tästä siitäkin huolimatta, että mielleyhtymät Shakiran Waka Wakaan ovat olemassa.

Suomi: Paradise Oscar - Da Da Dam
Sanat olivat hyvät ja laulun visuaalinen puoli maapalloineen taustalla meni nappiin. Melodia oli aika tavanomainen, mutta jotakin yhteistä esityksessä näin myös Tanskan voittobiisiin vuodelta 2000. Finaalin sijoitus ei vastannut laulun tasoa. Suomen karsinnoissa kannatin Saara Aaltoa, en tiedä olisiko lopulta menestynyt sen paremmin? Vähän samanlainen se oli kuin Norjan Alvedansen vuonna 2006, mutta senkin sijoitus oli vain 14.

Liettua: Evelina Sasenko - C'est Ma Vie
Laulu ei ollut kovin kummoinen. Eikä viittomakielikään oikein toiminut tässä. Jäi irralliseksi ja vaikutti äänestäjien kosiskelulta. Eikä ollut ensimmäinen kerta kun viittomakieltä on viisulavoilla nähty: Latvian esityksessä The War Is Not over vuonna 2005 viitottiin kertosäe. Siinä viittominen toimikin paljon paremmin.

Azerbaidzhan: Eli & Nikki - Running Scared
Tämä paranee jokaisella kuuntelu kerralla ja nyt jo pidän siitä. Onhan tässä tunnetta jonkin verran ja jotenkin pidän erityisesti noista oo-oo-kohdista. Sanat ovat melko perinteiset. Ei missään tapauksessa huono voittaja. Vuosien 2001, 2002 ja 2008 voittajat Everybody (Viro), I wanna (Latvia) ja Believe (Venäjä) olivat paljon huonompia.

Sveitsi: Anna Rossinelli - In Love For A While
Mukavan kepeä tunnelma tässä. Joidenkin mielestä muistuttaa Satellitea? Onhan tässä tietysti saman "aihealueen" sanat ja yksinkertainen melodia. Mutta yhtäläisyyksiä on tuon enempää vaikea löytää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti