perjantai 24. kesäkuuta 2011

Neljä jaloa totuutta ja 8-osainen tie, osa 3

Neljännessä jalossa totuudessa Buddha määritteli tien, joka johtaa dukkhan (kärsimyksen) loppumiseen. Tämä tie on jalo kahdeksanosainen polku. Buddhalaisuus on käytännönläheistä. Buddha antoi ohjeita kuinka elää elämää, eikä keskittynyt opettamaan vain kuinka pitäisi uskoa. Buddhalaisuus siis ei ole vain uskonto tai filosofia - se on ennen kaikkea elämäntapa. Jalo kahdeksanosainen polku osoittaa suuntaviivan buddhalaiseen elämäntapaan.
Polun kahdeksan osaa voidaan jakaa kolmeen osaan: viisaus (oikea ymmärrys, oikea aie), etiikka (oikea puhe, oikea käytös, oikea elinkeino) ja meditaatio (oikea ponnistus, oikea tarkkaavaisuus, oikea keskittyminen). Polun kaikkia osia harjoitetaan yhtä aikaa ja kukin osa on yhtä tärkeä.

Viisaus:
Oikea ymmärrys: Syvällinen ymmärrys kärsimyksen luonteesta ja alkuperästä, olemassaolon kolmesta tuntomerkistä (pysymättömyys, epätyydyttävyys ja itsettömyys) ja asioiden keskinäisestä vuorovaikutuksesta.
Oikea aie: Luopuminen takertumisesta, väkivallattomuus, hyväntahtoisuus ja myötätunto.

Etiikka
Oikea puhe: Vältä valheellista, karkeaa, loukkaavaa ja joutavaa puhetta tai juoruilua.
Oikea käytös: Vältä elävien olentojen vahingoittamista, varastamista ja seksuaalista väärinkäytöstä
Oikea elinkeino: Elinkeino, joka noudattaa polun muita osia.

Meditaatio
Oikea ponnistus: Kehitä ja ylläpidä myönteisiä mielentiloja. Poista kielteisiä mielentiloja ja estä uusien syntyminen.
Oikea tarkkaavaisuus: Pysy tietoisena tässä hetkessä ja toiminnassasi. Ole tietoinen mielentiloistasi, tunteistasi ja ruumistaasi. Keskitä ajatuksesi siihen, mitä olet tekemässä.
Oikea keskittyminen: Meditaation harjoittaminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti