tiistai 23. elokuuta 2011

Aistivammaiset tv-ruudussa

Ensin ajattelin kirjoittaa vammaisuudesta elokuvissa ja tv-sarjoissa, mutta keskityn aistivammaisuuteen tällä kertaa. Oman kokemukseni mukaan suurin osa television ja elokuvien vammaisista on kehitys- tai liikuntavammaisia. Aistivammaiset ovat jääneet vähemmälle huomiolle.

Valkoinen keppi on näkövammaisuuden symboli myös televisiossa. Tästä esimerkkinä on Nolojen tilanteiden mies -sarjan jakso, jossa Mr. Bean menee rannalle. Hän alkaa riisua, kun huomaa rannalla toisen miehen. Mr. Bean häveliäänä ei halua olla alasti miehen nähden, joten hän laittaa uikkarit jalkaan ensin ja yrittää saada housut pois uikkarien alta. Kun Mr. Bean saa kovan työn jälkeen pitkät housut pois jaloistaan, paikalla ollut mies ottaa esiin valkoisen keppinsä ja menee pois. Kukaan ei sano miehen olleen sokea, mutta koko sketsin vitsi perustuu juuri hänen sokeuteen. (Eikä nyt puututa siihen, että osa valkoisen kepin käyttäjistä itse asiassa näkee jonkin verran.)

Sokeutta on esiintynyt monin tavoin eri sarjoissa ja elokuvissa: Tuntemattoman sotilaan Hietanen sokeutui elokuvan loppupuolella ja Hovimäen kartanon isäntä sokeutui Suomen sodan tuoksinnassa sarjan ensimmäisellä kaudella. Kumpikin kuoli pian sokeutumisen jälkeen. Salkkarien Sofia oli sokeana vähän aikaa metanolimyrkytyksen takia. Simpsoneissa sokeita on nähty useamminkin. Tulevaisuutta ennustavassa jaksossa käy ilmi, että Ned Flanders sokeutuu epäonnistuneet laser-leikkauksen takia. Eräässä toisessa uudemmassa jaksossa Nelson Muntz ystävystyy sokean oppilaan kanssa. Valkoisen kepin ohella mustat lasit on myös suosittu sokeuden tuntomerkki. Joskus valkoisen kepin kanssa heilutaan aika omituisesti. Yleensä se pidetään koko ajan maassa kiinni, eikä sohita ilmaan. Valkoisen kepin tehtävä on toki myös varoittaa muita ihmisiä kepin käyttäjän näkövammasta - tuollainen huitominen ainakin pitää muut tiellä kulkijat loitolla!

Täytyy tässä jotakin sanoa myös elokuvasta Postia pappi Jaakobille. Jaakobin näyttelijä on näkevä ja elokuvassa on asian seurauksena ainakin yksi virhe. Kuurosokeiden Tuntosarvi-lehden numerossa 10/2009 kerrotaan kuinka eräässä kohtauksessa pappi kaataa kahvia kuppiin vapaalta kädeltä etsimättä ja tarttumatta kuppiin. Näkevän voi olla vaikea esittää luotettavasti sokeaa - aina ei tule ajatelleeksi, mihin näköä tarvitaan ja mihin sokeus vaikuttaa. Samassa lehden artikkelissa mainitaan myös, että syntymästään sokeat liikkuvat eri tavalla, kuin näkevät tai sokeutuneet - ja tämä näyttelijä liikkui kuin sokeutunut tai näkevä, vaikka piti olla syntymäsokea.

Simpsonit ovat esittänyt sokeuden ohella vielä kuulovammaisuutta ja kuuroutta: Kuulolaite sai uuden käyttötarkoituksen, kun isoisä Simpson kertoi tylsiä juttujaan toiselle huonokuuloiselle vanhukselle. Tämä sulki laitteensa, jotta ei tarvitsisi kuunnella isoisää. Bart ja Lisa ovat kerran käyttäneet viittomakieltä salakielenään. Bart on myös kuuroutunut hetkeksi rokotuksen sivuvaikutuksena. Viittomakieltä on nähty televisiossa silloin tällöin. Varmasti yksi ongelma viittomakielisen kuuron hahmon lisäämisessä tv-sarjaan tai elokuvaan on siinä, että mukaan tarvittaisiin muitakin viittomakielentaitoisia näyttelijöitä. Olikohan kylmäverisesti sinun -sarjassa muuten vastaus ongelmaan: kuuro viittoi ja kuuleva vastasi puhuen - ja kyse oli nimenomaan syntymäkuurosta. Ilmeisesti katsojan piti kuvitella kuulevan viittovan? Elokuvassa neljät häät ja hautajaiset oli myös kuuro sivuhahmo ja elokuvassa nähtiinkin brittiläistä viittomakieltä jonkin verran.

Vaikka vammaisuus onkin vain yksi ominaisuus ihmisessä, on se monesti näkyvimpiä ominaisuuksia. Tätä seikkaa hyödynnettiin Häjyt -elokuvassa. Liikenneonnettomuuden uhri tunnistettiin kuulovammaiseksi pikkuveljeksi juuri hänen kuulolaitteensa perusteella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti