keskiviikko 21. syyskuuta 2011

Musaviikko: Signmark

Musaviikko -sarjassa esittelen ja arvioin 5 laulua/musiikkivideota joka keskiviikko. Laulut ovat aina samalta artistilta, liittyvät johonkin aiheeseen tai niissä on jokin muu yhteys. Tuleepahan säännöllisyyttä tähän kirjoitteluun. Laulut arvioin 1-5 tähtiasteikolla. Tällä viikolla arvioin Signmarkin tuotantoa.

1. Kahleet ****1/2
Signmarkin esikoisalbumi julkaistiin vuonna 2006 ja levyltä löytyi myös tämä 1930-luvulle sijoittuva kahden kuuron rakkaustarina. Tällä kertaa Romeon ja Julian väliin ei tullut vain perheet, vaan koko yhteiskunta - kuurojen avioliitot olivat kiellettyjä, ellei sterilointiin suostuttu 1960-luvulle saakka. Päähenkilön tuska on esitetty videolla hyvin koskettavasti. Merkittävässä roolissa laulussa on viittomakieli ja visuaalisuus, eli musiikkivideo täytyy katsoa. Viittomakieli todella lisää laulun tunnetta, enkä usko että tämäkään toimisi yhtä hyvin vain kuunneltuna. On myös aina hienoa, kun laululla on oikeasti jokin viesti, eikä se ole pelkkää diibadaabaa. Ainoa miinus on sanoitus, joka on välillä liian jankkaava.

2. Speakerbox ***
Signmark osallistui Suomen Euroviisukarsintoihin vuonna 2009 laululla Speakerbox. Lopulta se jäi finaalin toiseksi, kun Waldo's People lähti Moskovan Euroviisuihin. Laulun tunnelma on kevyt ja pirteä. Vähän kuin Viron euroviisu Everybody vuodelta 2001, joka voitti. Lyriikka kertoo kuurojen musiikista ja paras kohtahan on "A deaf man paints lyrics in the air by waving his hands. Damn, what's next, right? Movies for blind?" Mutta musiikillisesti tämä ei oikein sytytä, vaikka eipä Loose Control paljon tätä parempi ollut. Moskovan Euroviisut olivat kovatasoiset, olisi joka tapauksessa ollut mielenkiintoista nähdä kuinka Signmark olisi pärjännyt!

Video esittää uutislähetystä, mutta lähetys ei ole aivan tavanomainen... Laulu on hyvä ja videohan on loistava.

Signmark järjesti lokakuussa 2009 komean flash mobin, jossa viitottiin laulun kertosäe. Ja viittomakielen vaikutus musiikkiin nähtiin - sanojen itsevarmuus vain moninkertaistui viittomien mukana. Video bileistä ei mielestäni oikein sovi lauluun - ehkä Smells like victory ja Against the wall olisivat voineet vaihtaa videonsa.Mutta lauluhan on loistava.

5. Our life ****
Laulu on mukavankuuloista räppiä. Video näyttäisi sijoittuvan johonkin kouluun ja laulu kertookin kuurojen yhteisöstä ja historiasta. Laulu ottaa myös kielteisesti kantaa kuurojen lasten implantointiin ja väittää kuuroja lapsia implantoivien lääkärien "leikkivän sankaria vain euron kuvat silmissään". Sanoituksen suhde sisäkorvaistutetta kohtaan on hieman mustavalkoinen. Vaikka implantti ei takaa onnea ja kuuronakin voi elää rikkaan elämän, niin implantista voi olla hyötyä kuulevien hallitsemassa yhteiskunnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti