keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Musaviikko: Euroviisuvoittajat

Tämä sarja on vähän jäänyt, mutta yritetään euroviisuvoittajilla. Ensimmäiset Euroviisut järjestettiin Sveitsin Luganossa 1956 ja kaikkiaan 51 maata on osallistunut kilpailuun. Niistä 26 on voittanut kilpailun vähintään kerran. Jokaisena vuonna yksi maa on voittanut, lukuunottamatta vuotta 1969. Silloin tuli tasapeli: Espanja, Iso-Britannia, Alankomaat ja Ranska voittivat. Eniten voittoja on kertynyt Irlannille, joka on voittanut seitsemän kertaa. (Kolmesti putkeen 90-luvulla: 1992, 1993, 1994 ja vielä 1996!) Pisimpään ilman voittoa on ollut Portugali, joka on osallistunut vuodesta 1964. Euroviisuvoittajista kansainvälisesti tunnetuimmat ovat Celin Dion ja Abba. Yksikään maa ei ole voittanut kahta kertaa vuoden 1995 jälkeen.

Kuinkahan moneen muuhun euroviisuun liittyy niin paljon draamaa, kuin tähän? Ensinnäkin Gall vihaa tätä laulua, eikä halua esittää sitä enää koskaan. Toinen draama liittyy Suomen karsintoihin. Tämän laulun väitettiin Suomessa muistuttavan kovasti karsinnoissa kolmoseksi jäänyttä Katri Helenan esittämää letkajenkkaa Minne tuuli kuljettaa. Vaikka se oli yleisön ylivoimainen suosikki, Euroviisuihin lähti tuomariäänillä Viktor Klimenkon Aurinko laskee länteen. Kun Klimenko jäi pisteittä ja France Gall voitti, suomessa oltiin varmoja, että nyt missattiin euroviisuvoitto. Joka tapauksessa tämä on yksi parhaista voittajista. Laulussa on hyvin pirteä ja tarttuva melodia ja Gall ainakin näyttää nauttivan esiintymisestä.

2. Secret Garden - Nocturne (Norja 1995) *****
Irlannilla oli putki päällä 90-luvulla. Se voitti Euroviisut vuosina 1992 - 1994 ja 1996. Norja voitti 1995, mutta sitä edustaneen Secret Gardenin viulisti oli irlantilainen! Yhtyeen laulu, Nocturne, sisälsi vain 15 sanaa ja suurin osa siitä oli viulunsoittoa. Onko se enää edes laulu? Nocturne oli ehkä väärässä kilpailussa, mutta uskomattoman upea voittajahan se oli kaikessa vähäeleisyydessään. (Norjalaiset tykkäävät viuluista? Vrt. Alexander Rybak.) Kaunista norjan kieltäkin pääsi kuulemaan, edes sen 15 sanan edestä. Seuraava vähintään yhtä upea suoritus Norjasta oli vasta Alvedansen 11 vuotta myöhemmin.

Monesti sille ei ole mitään syytä, miksi pidän jostakin laulusta. Tämä kuuluu juuri niihin. Heti ensimmäisellä kuuntelukerralla pidin tätä täydellisenä. Parhaimpien laulujen melodia aiheuttavat tietyn tunteen, ne jotenkin "imevät mukaansa". Sitä on vaikea selittää, mutta tämä juuri teki sen. 1990-luvun paras euroviisu ja kaikkien aikojen paras voittaja.

4. Helena Paparizou - My Number One (Kreikka 2005) ****
Helena Paparizou osallistui Euroviisuihin toista kertaa vuonna 2005. Ensimmäinen kerta oli Antique-duon solistina vuonna 2001. Silloin irtosi kolmas sija, mutta My Number voitti kilpailun. Kyseessä oli myös vuodesta 1974 osallistuneen Kreikan ensimmäinen euroviisuvoitto. My number one on energinen ja kuuma tanssibiisi ja rakkauslaulu. Sanathan ovat melkoista siirappia, kun niihin tutustuu, mutta yleensä melodia onkin minulle tärkeämpi.

5. Lordi - Hard Rock Hallelujah (Suomi 2006) ****1/2
40. kerta toden sanoo, vai miten se meni? Suomen heikko euroviisumenestys oli vitsien aihe ja euroviisuvoitto oli sen valossa, kuin vitsi itsekin :"Lähetetään sinne hirviömaskeerattu Hard Rock -yhtye, niin se rikkoo kaikki ennätykset ja voittaa koko kilpailun!" Vaikka tämä genre ei yleensä nappaa, niin HRH oli nappisuoritus niin show'n kuin musiikin kannalta.
Oli hyvä, että Suomessa kerrankin uskallettiin lähettää jotakin uutta, eikä yritetty miellyttää kaikkia. Tämähän nykyisin on Euroviisujen ongelma: kun yritetään miellyttää mahdollisimman monia, niin ei uskalleta lähettää mitään oikeasti poikkeavaa ja suurin osa euroviisuista unohtuukin ensimmäisen kuuntelukerran jälkeen. Seuraavaksi Suomi voisikin lähettää kilpailuun kunnon överihuumorilaulun - nekin ovat menestyneet joskus ihan mukavasti: kukapa olisi arvannut, että se Helsingin Euroviisujen Ukrainaa edustanut foliopukuinen naiseksi pukeutunut mies, saavuttaisi toisen sijan?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti