tiistai 15. marraskuuta 2011

Ennakkoluulojen juurilla

Vammaisiin kohdistuneilla lausunnoillaan huomiota herättänyt Taina Kovalainen esiintyi Maria-ohjelmassa viime viikolla. Hän ihmetteli miksi ihmiset reagoivat niin vihamielisesti hänen lausuntoihin Ajankohtaisessa Kakkosessa. Hän sanoi, ettei halua kehitysvammaisia naapurikseen mm. koska pelkäsi asuntojen hintojen nousevan, lasten turvallisuuden vaarantuvan ja kehitysvammaisten herättävän pelkoa tavallisuudesta poikkeavalla käytöksellä.

Ennakkoluulot tulevat usein tietämättömyydestä, ei ennakkoluuloiset ihmiset ole pahoja. Saattaapa puheet ja käytös tulla täysin hyvässä uskossa. Ennakkoluuloihin vastaaminen räyhäämällä ei auta ollenkaan, koska eihän kukaan muuta käsitystään vain sen takia, että joku on eri mieltä. Olen kohdannut ennakkoluuloja niin paljon, että alan olla niiden suhteen kyyninen: niitä on ja niitä tulee aina olemaan. Kun yhden harhakäsityksen saa korjattua, jossakin jo syntyy uusia. Ennakkoluulojen ja erilaisten harhakäsitysten olemassaolo on melkein pakko hyväksyä, vaikka niitä kannattaakin yrittää korjata aina kun saa tilaisuuden. Vihapuheiden sijaan pitäisi pyrkiä asialliseen tiedottamiseen! On hyvä, että vammaisten asema ja ennakkoluulot tulevat keskusteluun. Itse olen törmännyt ennakkoluuloja, jotka kohdistuvat erityisesti kuurosokeuteen (mutta myös vammaisuuteen yleensä) tai buddhalaisuuteen.

Ilman oikeaa tietoa ennakkoluulot syntyvät olettamusten ja arvausten pohjalta: "kuurosokea on täysin kuuro ja sokea, eikä voi kommunikoida kenenkään kanssa". Mistäpä sitä heti tajuaisi, että kuurosokealla voikin määritelmän mukaan olla kuulon ja näön jäänteitä? Tai että täysin kuurosokeillekin on kehitetty tuntoaistiin perustuvia kommunikaatiokeinoja? Kukaan ei voi tietää kaikesta kaikkea. Ihmisten käsitys vammaisuudesta on usein mustavalkoinen, eikä ymmärretä, että sokealla voi olla vähän näköä tai kehitysvammainenkin voi asua yksin tai jopa tehdä yksinkertaista työtä.

Joidenkin ihmisten on vaikea tunnustaa olevansa väärässä ja tällaiset ihmiset nyt viimeksi ennakkoluulonsa tunnistavat. Tästä esimerkkinä buddhalaisuuteen liittyvät kuvitelmat. Buddhan opetukset ymmärretään helposti väärin ja tämä luo ennakkoluuloja buddhalaisia kohtaan: "buddhalaiset palvoo Buddhaa, pitää elämää kärsimyksensä ja yrittää päästä eroon haluista/elämänhalusta". Ongelma on puutteellisesti ymmärretyt käsitteet - dukkha ei tarkoita kärsimystä, vaan lähinnä epätyydyttävää. Eikä dukkhan syy ole halu sinänsä, vaan takertuminen siihen. Eikä Buddhaa palvota... Kun joku kyseenalaistaa nämä ennakkoluulot nettikeskusteluissa, saattaa joku rynnätä paikalle "korjaten" käsitykset olettaen, että jos joku tässä on ymmärtänyt väärin, niin se ei ainakaan ole hän itse! Paras ase ennakkoluuloja vastaan onkin avoimuus uutta kohtaan ja kyky tunnustaa, että voi olla joskus väärässä eikä tiedä kaikkea. Minullakin on ollut ennakkoluuloja ja on niitä varmasti vieläkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti