keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Musaviikko: Vanilla Ninja

Vanilla Ninja on virolainen poprock-yhtye. Yhtye perustettiin vuonna 2002 ja ensimmäinen albumi, nimeltään Vanilla Ninja, julkaistiin 2003. Alkuperäiseen kokoonpanoon kuuluivat Katrin Siska, Piret Järvis, Lenna Kuurmaa ja Maarja Kivi. Myöhemmin Maarja Kivi jätti yhtyeen ja tilalle tuli Triinu Kivilaan. Sittemmin hänkin jätti yhtyeen ja nyt Vanilla Ninja on trio. Vuoden 2006 jälkeen yhtye ei tosin ole julkaissut uutta musiikkia. Yhtye on kerännyt suosiota eri puolilla Eurooppaa ja erityisesti saksankielisissä maissa.

Vanilla Ninja edusti Sveitsiä Euroviisuissa vuonna 2005 laululla Cool Vibes ja saavutti 8. sijan. Cool Vibes on genreltään luullakseni pop- tai goottirockia. Joka tapauksessa epätavallisen raskasta Euroviisuille ja Cool Vibes olikin ehkä jo liian hyvä Euroviisuihin! Sävyltään synkän, surumielisen ja toisaalta mahtipontisen laulun sanoitus kertoo ainakin erään tulkinnan mukaan huumeriippuvuudesta.

Blue Tattoo ****1/2
Blue Tattoo ilmestyi samannimisellä levyllä vuonna 2005. Dramaattinen video kuvastaa laulun sanoitusta: yhtyeen jäsenet laulavat jäätiköllä (tai tundralla) samalla kun munkit tarpovat eteenpäin pelastamaan pimeyden henkien jäähän vangitsemat sielut. Musiikkivideo oli tällä onnistuneempi kuin Cool Vibesillä, koska sen yhteys sanoitukseen on ilmeisempi. Tarina on ehkä hieman epätavallinen, mutta laulu ja musiikkivideo ovat komean dramaattisia ja mahtipontisia. Dramatiikkaa riittää munkkien vaeltaessa pimeässä soihtujen valossa ja suorittaessa riittiään.

When the Indians Cry *****
Hieno, mutta niin surumielinen ja kaihoisa laulu vuonna 2004 ilmestyneeltä Traces of sadness -levyltä. Sanoituksen sisältöön en oikein saa otetta. Laulun nimi ja sanoituksen kohta "When the indians cry and the eagles die" viittaa intiaaneihin. Videolla esiintyy myös vanha intiaanimies ja hevosia, joilla muutamassa kohti ratsastetaan. Toisaalta puhutaan myös rakkaudesta ja muutoksesta - "koska muutoksen tuulet puhaltavat taas". Ehkä on parempi olla heittämättä arvauksia ja keskittyä nauttimaan tästä niin hienosta laulusta.

Liar ****
Tämäkin laulu oli mukana Traces of sadness -levyllä. Laulu kertoo petetyksi tulemisesta. Ensin videota katsellessa saattaa ihmetellä, miten moottoripyöräkilpailut liittyy mihinkään, mutta loppu antaakin vastauksen. En tästä laulusta osaa enempiä sanoa, tämä on ihan kiva.
Tällä laululla, kuten When the Indians cryllä voi vielä olla jokin taustatarina, joka auttaisi ymmärtämään laulun sanoitusta. Minä en tosin tiedä kummastakaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti