perjantai 18. marraskuuta 2011

Wikinää Wikipediasta

Wikipedia on Internetissä julkaistava tietosanakirja, johon kaikki voivat kirjoittaa. Olen itsekin muokkaillut sivustoa jo silloin, kun se oli pieni ja tuntematon sivusto. Sivuston luotettavuus on herättänyt kritiikkiä ja sen suhteen sivustolla onkin ongelmia. Kun kuka tahansa voi muokata sivustoa nimettömänä, ei voi tietää tiedon alkuperää.

Jotkut suhtautuvat Wikipediaan kovin mustavalkoisesti. Toiset luottavat siihen ehkä liiankin sokeasti ja toiset haukkuvat maanrakoon löydettyään jostakin artikkelista pienen virheen. Mitään lähdettä ei pidä uskoa sokeasti, ei edes kirjoja. Vaikka Wikipedian kanssa on oltava silti tavallista varovaisempi, ei se ole pelkkää kybervessapaperia. Pahimmat virheet yleensä korjataan melko nopeasti. Artikkelien luotettavuutta voi arvioida monella tapaa - esimerkiksi tutkimalla annetut lähteet. Joskus jo artikkelin aiheestakin voi päätellä jotakin. Esimerkiksi artikkeli ketshuan kielestä on todennäköisesti luotettavampi kuin artikkeli vaikka Jeesuksesta. Ensinnäkään aihe ei herätä kuumia tunteita, kuten esim. uskonto tai politiikka. Kenelläkään ei ole mitään syytä levittää huuhaata aiheesta.

Silloin kun tiedon on oltava aivan varmasti oikeaa, asia kannattaa tarkistaa monesta lähteestä ja valita tarkkaan jo käyttämänsä lähteet. On toki selvää, että monessa asiassa löytyy Wikipediaa luotettavampia lähteitä. Jos Wikipedia ei käy lähteeksi, niin sieltä voi löytää linkkejä luotettavampaan tietoon. Minä käytän Wikipediaan yhtenä Intenet-lähteenä muiden joukossa, joskin totta kai suhtaudun siihen kriittisemmin, kuin moniin muihin Internet-sivustoihin. Monissa ennestään vieraissa aiheissa Wikipedia on loistava lähtöpiste.

Wikipediassa voi kuluttaa aikaa myös pelaamalla linkkipeliä. Ensin valitaan lähtöartikkeli joko itse tai Wikipedian satunnainen artikkeli -toiminnolla. Sen jälkeen valitaan kohdeartikkeli, jonka aihe ei liity lähtöartikkeliin. Sen jälkeen yritetään päästä lähtöartikkelista kohdeartikkeliin linkkien kautta mahdollisimman pienellä linkkimäärällä. Tämä on ihan mielenkiintoinen tapa nähdä asioiden välisiä yhteyksiä. Seuraavassa kolme esimerkkiä lyhimmistä linkkireiteistä...

Helsingin Olympialaisista viittomakieleen, 3 linkkiä

Viittomakielestä Notre Dameen, 3 linkkiä
viittomakieli => Ranska => Pariisi => Notre Dame

Euroviisuista kuurosokeuteen, 4 linkkiä
Euroviisut => Georgia Euroviisuissa => Diana Ghurtskaia => sokeus => kuurosokeus
(Juu, muistin jo ennakolta että Euroviisuissa esiintyi sokea laulaja vuonna 2008, niin oli vähän helpompi...)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti