maanantai 12. joulukuuta 2011

Buddhalaisuuden ukk: karma ja jälleensyntymä

Jälleensyntymä ja karma ovat tärkeitä käsitteitä buddhalaisuudessa ja ne herättävät erilaisia kysymyksiä. Tässä eräitä kysymyksiä ja vastauksia niihin. Osaan olenkin jo vastannut tässä kirjoituksessa ja tässä.

1. Kuinka voi olla jälleensyntymää ilman sielua?
Buddhan mukaan ihminen on anatman, eli ilman sielua tai mitään pysyvää minuutta. Buddhalaisuuteen ei siten kuulu sielunvaellus, vaan jälleensyntymä. Eri elämien välillä ei siirry mitään, mutta niiden välillä on yhteys. Tämä yhteys on samanlainen, kun kynttilän liekki sytyttää toisen kynttilän - liekki syttyy, vaikka mitään ei siirry uuteen kynttilään.

2. Mitä ovat taivaat ja helvetit buddhalaisuudessa?
Buddhan mukaan ihminen voi jälleensyntyä ihmisen lisäksi eläimeksi, nälkäiseksi hengeksi, titaaniksi, taivaaseen tai helvettiin. Taivas ja helvetti voivat olla fyysisiä paikkoja jossakin. Mutta suosittu on myös näkemys, jonka mukaan ne ovat mielentiloja. Taivas vastaa hyvinvointia ja helvetti esimerkiksi kärsimystä ja vihaa.

3. Onko buddhalaisen pakko uskoa jälleensyntymään?
Kalama-suttassa Buddha kielsi sokean uskon. Jälleensyntymälle ei ole konkreettisia todisteita, joten on syytäkin suhtautua vähän skeptisesti. Buddhalaisuutta voi harjoittaa, vaikka ei uskoisi jälleensyntymään, joskin on hyvä suhtautua siihen avoimesti. Kukaan ei varsinaisesti tiedä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeen. Tärkeää buddhalaisuudessa on elää tietoisena tässä hetkessä ja keskittyä kuluvaan elämään. Siinä mielessä voi olla jopa parempi, jos ei usko jälleensyntymään.

4. Tarvitseeko edellisistä elämistä tietää mitään?
Jotkut ihmiset väittävät muistavansa edellisiä elämiään ja Buddhankin kerrotaan nähneen valaistuessaan edelliset elämänsä. Mutta niiden pohtiminen ei varsinaisesti kuulu buddhalaisuuteen. Buddha vertasi edellisten elämien miettimistä mieheen, jota oli ammuttu myrkkynuolella viidakossa. Hän ei ala ensimmäisenä kysellä, mistä myrkkynuoli on peräisin, vaan hän haluaa sen pois. Edellistä elämää tärkeämpää on miettiä, miten tulla onnelliseksi tässä elämässä - eli kuinka saada myrkkynuoli pois. Vain nykyhetkeen voit vaikuttaa, mennyttä et pysty enää muuttamaan.

5. Jos jälleensyntymä on totta, miksi maailman väkiluku kasvaa?
Uskomatonta, miten usein tähän kysymykseen törmää, vaikka vastaus siihen on aivan yksinkertainen. Buddhalaisuuden mukaan ihminen voi jälleensyntyä eläimeksi ja eläin ihmiseksi. Näin ollen ihmisten lukumäärällä ei ole mitään merkitystä. Vielä vähäpätöisemmäksi se käy, jos otetaan lukuun maan ulkopuolisen elämän mahdollisuus. On erittäin todennäköistä, että elämää on muuallakin kuin maassa. Toisaalta opettihan Buddha myös taivaista, helveteistä ja muista todellisuuksista.

6. Mitä tarkoittaa karma?
Karma on sanskritia ja tarkoittaa toimintaa. (paaliksi kamma) Buddhalaisuudessa karma tarkoittaa sitä, että kaikilla tietoisilla teoilla on seurauksensa. Karma on tietoista toimintaa ja se on eri asia kuin karman seuraus, karma-vipaka. Karmaa ei voi pitää rangaistus- tai palkkiojärjestelmänä tai kohtalona, koska sitä ei ohjaile mitkään jumalat. Karma ei siis ole mikään yliluonnollinen voima, vaan se toimii kuin mikä tahansa luonnonlaki. Vähän sama kuin hyppäisit jyrkänteeltä; se että putoat ja loukkaat itsesi, ei ole "painovoiman rangaistus".

7. Jos karman laki on totta, eikö ihmiskunnan pitäisi kehittyä kohti parempaa?
Periaatteessa ei, sillä ihmiset ovat erilaisia ja eri "tasoilla". Toisaalta, moni asia on nyt paremmin kuin ennen. Uskaltaisin jopa väittää, että Suomessa ja länsimaissa ei ole asiat koskaan olleet niin hyvin kuin nyt! Ennen nälänhädät, sodat ja kulkutaudit olivat arkipäivää. Orjakauppa, noitavainot ja julmat rangaistukset kuolemanrangaistukseen asti olivat hyväksyttyjä. Mielipiteen- tai uskonnonvapaus olivat tuntemattomia. Tai miten naisten oikeudet, vammaisten asema, seksuaalivähemmistöjen tai alkuperäiskansojen kohtelu ennen vanhaan?

8. Ovatko vammaiset tai sairaat syyllisiä omaan tilaansa?
Buddhan mukaan kaikki asiat eivät toki johdu omasta karmasta, eli vammaisuus tai sairaus ei aina ole seurausta edellisestä elämästä. Tosin joskushan vamma tai sairaus on oikeasti ihmisen itse aiheuttama: esim. liikennesäännöistä piittaamaton kolaroi ja halvaantuu. Useimmiten ihminen ei kuitenkaan ole voinut vammalleen tai sairaudelleen mitään. Vammaisuus ei aina ole vain negatiivinen asia ja kaikkien elämähän on epätäydellistä, kuten 1. jalo totuus kertoo. Joka tapauksessa mennyttä ei voi muuttaa, joten asian pohtiminen on täysin turhaa. Tähdellisempää on miettiä, kuinka voi tulla onnelliseksi tässä elämässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti