keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Oletko nyt unessa?

Oletko koskaan tajunnut unessasi, ettet olekaan hereillä? Jos näin on käynyt, olet nähnyt lucid-unen. Unta, jossa unennäkijä tietää nukkuvansa, kutsutaan selkouneksi eli lucid-uneksi. Tietoisuus unitilasta johtaa siihen, että unta voi ohjailla. Parhaimillaan lucid-uni tuntuu täysin todenmukaiselta, aistit saattavat olla jopa tavallista terävämpiä. Ainoa ero todellisuuteen on se, että luonnonlait, sosiaaliset normit ja lainsäädäntö eivät päde uniin: voit tehdä mitä ikinä haluat! Jotkut näkevät lucid-unia luonnostaan, mutta niitä voi myös harjoitella näkemään.

Ensimmäinen askel kohti lucid-unia on unien muistaminen. Kaikki ihmiset näkevät unia, jotkut eivät vain muista niitä. Niitä voi myös opetella muistamaan paremmin unipäiväkirjan avulla. Herätessäsi aamulla (tai yöllä) päättyneen unen on oltava ensimmäinen ajatuksesi. Siispä kannattaa pitää vihkoa yöpöydällä, johon voit heti herättyäsi kirjoittaa näkemäsi uni. Asiaan auttaa myös kun nukkumaan mennessä päättää aikovansa muistaa yön unet. Kun aloittaa unipäiväkirjan, voi aluksi muistikuvat unista jäädä vähäisiksi, mutta ajan kuluessa ne kyllä tarkentuu. Minäkin muistin ensimmäisinä öinä vain välähdyksiä unistani, mutta ajan mittaan unista alkoi saada pitkiäkin kuvauksia. Tutkimalla unipäiväkirjaa voit etsiä unimerkkejä, eli asioita jotka toistuvat usein unissa. Kun löydät niitä, voit alkaa tehdä todellisuustestejä aina kun törmäät kyseisiin asioihin. Esimerkiksi jos näet unissasi usein koiran, voit tehdä todellisuustestin aina kun näet koiran!

Todellisuustestien avulla voit selvittää oletko unessa. Valveilla olessasi tiedät kyllä, että olet hereillä, mutta unessa tilanne on toinen. Kun tekee testejä päivällä, ne siirtyvät uniin. Todellisuustesteillä etsitään ympäristöstä tavallisuudesta poikkeavia asioita. Minä käytän todellisuustestinä nenätestiä. Ota sormilla nenästä kiinni ja sulje suusi. Yritä sen jälkeen hengittää nenän kautta. Unessa ilma kulkee nenän kautta kaikesta huolimatta. Muitakin testejä on. Esimerkiksi laitteet eivät toimi unissa kuten yleensä. Esimerkiksi paina jotakin tietokoneen näppäintä ja katso mitä tapahtuu. Myös kelloa voi käyttää - katsot ensin kelloa, käännät katseesi pois ja katso uudelleen. Ovatko viisarit liikkuneet odottamattomalla tavalla? Todellisuustestien perimmäinen tarkoitus on kyseenalaistaa todellisuus ja testit pitääkin tehdä ajatuksen kanssa. Unessa ihminen on tyhmä. Sitä voi vaikka nähdä lentävän lehmän sitä kummemmin ihmettelemättä. Todellisuustestien tavoitteena on se, että kun seuraavan kerran näet sen lentävän lehmän, tajuat että todennäköisesti näet unta!

Mitä lucid-unissa sitten voi tehdä? Suosituimpia asioita ovat lentäminen, taide (maalaa vaikka taivas vihreäksi), magia, seksifantasiat, väkivalta (rakentavampaa toki olisi käsitellä aggressiot muuten) ja pelkojen kohtaaminen. Usein on mielenkiintoista vain tutkia alitajunnan uneen luomaa maailmaa. Ainoa mikä lopulta rajoittaa mahdollisuuksia on unen laatu, aina unta ei pysty hallitsemaan täydellisesti. Mutta oli uni kuinka hyvä tai huono tahansa, lucid-uni on unohtumaton kokemus! Eipä muuta kuin uneksimaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti