tiistai 29. toukokuuta 2012

Euroviisut 2012

Azerbaidzhanissa, Bakussa järjestettiin 57. Euroviisut viime viikolla. Kilpailuun osallistui 43 maata. Ruotsi voitti Euroviisut viidennen kerran Loreenin Euphorialla. Vuosina 1995 - 2011 yksikään maa ei toistanut voittoaan ja tämä olikin viisuhistorian pisin erilaisten voittajamaiden sarja. Ruotsi voitti viimeksi vuonna 1999 ja 2000-luku on ainoa vuosikymmen, jolla joka vuonna voitti eri maa.
Laulu ei ollut mitenkään erityinen, eikä kilpailun paras. Koko kilpailu oli melko heikko ja oikeasti hyviä lauluja oli tänä vuonna korkeintaan kuusi. Jotkut maat olivat panostaneet show'hun niin tarmokkaasti, että musiikki oli aivan päässyt unohtumaan. Mutta joskus Euroviisut sentään oli vielä musiikkikilpailu, silloin joskus 80-luvulla...

Mutta muutama finalisti jäi mieleen:

Ruotsi Loreen - Euphoria Koreografiassa oli kiehtovaa mystisyyttä, mutta laulu on aika tylsä. Mutta ainakin Loreen oli suurimman osan ajasta yksin lavalla, moni muu maa taas tunki lavan täyteen ihmisiä ja kaikkea muuta ylimääräistä. 3,5/5 tähteä

Venäjä Buranovskije Babushki - Party for everybody Tästä ainakin tulee hyvällä tuulelle. Ja kansallisten piirteiden ja vähemmistökielen käyttäminen on aina hyvä idea. Kansallisen musiikin esiin tuomiseenhan Euroviisut alun perin luotiin... Ehkä hivenen laskelmoitua laulaa kuitenkin kertosäe party for everybody englanniksi. 3/5 tähteä

Serbia Željko Joksimović - Nije ljubav stvar Tylsä itkuballadi ja turhat sanat. Sitä paitsi mieleen tuli joissakin osissa saman laulajan Serbia-Montenegron edustajana esittämä Lane Moje vuonna 2004 ja sekin oli melko tylsä, vaikka sentään vähän tätä parempi. 1/5 tähteä

Albania Rona Nishliu - Suus Siis tämähän oli pelkkää huutamista? 1/5 tähteä

Viro Ott Lepland - Kuula On tämä ihan kiva balladi, mutta saatan tykätä tästä vain siksi että pidän vironkielisestä musiikista. Virosta tuli siis toinen siedettävä euroviisu putkeen, tätä ei ole aivan vasta tapahtunut. On tästä silti pitkä matka vielä vuoden 2009 Urban Symphonyn Rändajiin. 4/5 tähteä.

Turkki Can Bonomo - Love me back Tässä on finaalin suosikkini! Turkille tyypillinen tarttuva melodia ja solistin laulutapa on oikein kiva. Kokonaisuus oli vähän kuin Sertab Erenerin Everyway that I can, joka toi voiton Turkille vuonna 2003. Ei olisi ollut tämäkään huono voittaja. 4/5

Kreikka Eleftheria Eleftheriou - Aphrodisiac Kreikalla tyypillistä rytmiä, jolla maa on onnistunut pääsemään suosikkieni joukkoon useampana vuonna kuin mikään toinen maa. Tässä on tarttuva melodia joka jää soimaan päähän. 4/5

Islanti Gréta Salóme & Jónsi - Never Forget Tästä halusin vain sanoa, että mielestäni hyvin tyypillinen pohjoismainen euroviisu: mieleen tuli montakin euroviisua Norjasta, Tanskasta ja Islannista viime vuosilta. Muuten mitäänsanomaton. 3/5.

Semifinaalista karsituista suosikkejani olivat Sveitsin Unbreakable, Alankomaiden You and me ja Suomen När jag blundar. Sen sijaan Montenegron Euro Neuro ja Albanian Suus olivat koko kilpailun pohjanoteeraukset. Euro Neuron laulutyyli on kamalan rasittava ja Suus oli minusta pelkkää huutamista.

Suomen euroviisu ansaitseekin vielä oman maininnan. Minusta laulu oli hyvä ja se oli suosikkini myös Suomen karsinnoissa. Laulun ruotsinkielisyyttä kritisoitiin, mutta muutkin maat ovat käyttäneet vähemmistökieliään: Virolla oli vuonna 2004 võronkielinen euroviisu ja tänäkin vuonna Venäjältä kuultiin udmurtia. Myös toisten maiden valtakieliä on kuultu ennenkin, Latvialta tuli italiankielinen euroviisu vuonna 2007. Eikä pidä unohtaa sitäkään, että euroviisuja on tehty jopa kokonaan keksityillä kielillä. Esimerkkinä Belgian Sanomi vuonna 2003.

4 kommenttia:

 1. Heippa surisija. Tätä piti kommentoida jo aiemmin mutta se viivähti. Testaan ensin että toimiiko tämä.

  VastaaPoista
 2. Toimii, hyvä.

  Kiva kun kommentoit viisuja. On kiinnostavaa lukea ja kuulla mielipiteitä ja ajatuksia viisuista kun itsekin niitä seurailen. Kirjoituksesi provosoi kirjoittamaan, koska olin joistakin kohdista aikalailla eri mieltä :)

  Euphorian voitto oli ansaittu. Joskin tylsyyttä toi kisaan kun viisu oli niin vahva ennakkosuosikki. Kappale on erinomainen pop kappale, ei pelkkä loistava euroviisu. Itse biisi, esittäjä ja esitys ovat mielestäni täysosumia. Ja veikkaanpa että kappaleesta tulee hitti myös euroviisujen ulkopuolella, mitä yleensä koskaan ei euroviisuista tule vaan ne jäävät yleensä viisufanien soittolistoille.

  Täysin eri mieltä olen Albanian biisistä. Itse sitä äänestinkin. Erottui hienosti viisupop valtavirrasta ja edukseen. Esittäjä ja esitys oli myös vakuuttavat. Kyllä viisuihin aina vähintään yksi taidepläjäys mahtuu!

  Serbian menestys oli myös ansaittua ja odotettua ja pidin kappaleesta, jossa oli erinomainen melodia. Hyvä melodia on hyvän viisun ehdoton välttämättömyys. Karismaattisesta esiintyjästä tietysti myös plussaa.

  Viron överiki menevästä mahtiballadista en pitänyt lainkaan ja Islanti jätti teennäisellä pehmorokillaan kylmäksi. Kaikkein kammottavinta antia edusti mielestäni Kreikka, joka edelleen yrittää menestyä viisuissa lyhentämällä hameenhelmaa. Olin todella harmissani kun jatkoon meni muutamakin aliarvoinen ketkutus. Tämä paljaiden takapuolien ketkutus on kyllä menneen talven lumia, jotenkin niin early 2000 lukulaista.

  Turkki ja Ranska mahtuivat myös jonnekin top 6:eeni. Venäjän esitys tietysti hurmasi, mutta itse kappale ei, eihän siinä ollut järjen hiventä. Mutta uunista pisteitä :)

  Ensi vuonna sitten Ruotsissa. Toivon etteivät kaikki ensi vuoden kappaleet tule ruotsalaistehtaasta, nyt taisi olla lähes puolet finaalin biiseistä ruotsalaisten kirjoittamia. Se kuuluu; kohtuullisena laatuna, mutta tylsyytenä. Viisuissa pitää tulla yllätyksiä!

  Tässä nopeasti muutama kommentti, jatketaan arviointeja taas!

  VastaaPoista
 3. Moi!

  Olipa mukavaa lukea sinun mietteitä. Muuten tuli mieleen,
  tiedätkö miksi Euroviisuissa Suomen edustajalla ei ollut tanssijaa mukana? Suomen karsinnoissa oli tanssija mukana,
  sen päällä oli puun lehtiä ja oli kaunista... Minä en tiedä miksi... hmm.. Mukavaa viikonloppua ja kohta nähdään!

  VastaaPoista
 4. Anonyymi: Heippa hei! :) Islanti oli heti unohtuva keskinkertaisuus todellakin, eikä Virokaan nyt mitenkään erityisen hyvä ollut. Se viron kieli taisi vaikuttaa arviooni vähän liikaa...
  Ruotsista tilataan kieltämättä melko paljon euroviisuja, pitäisi melkein määrätä, että kunkin maan laulun on oltava maan kansalaisten tekemiä.

  Höppänä: moi :)Euroviisuesitystä voidaan muokata karsintojen jälkeen vielä itse Euroviisuihin. Minulla ei ole mitään tietoa, miksi tanssija puuttui semifinaalista. Todennäköisimmin se yksinkertaisesti haluttiin jättää pois. Mut nähdään!

  VastaaPoista