tiistai 19. kesäkuuta 2012

Seili

Eräänä iltana kuuntelin Jenni Vartiaisen Seili-levyltä Seili-kappaletta. Aloin miettiä tuon laulun taustoja ja aloitin nettisurffailun aiheesta. Illan ohjelma muuttui kevyen musiikin kuuntelusta aivan jonnekin muualle. Laulu viittaa Turun saaristossa olevaan Seilin saareen, jolla on toiminut sairaala mielisairaille ja spitaalisille. Saarella on mielenkiintoinen ja surullinen tarina.

Seilin saarelle perustettiin sairaala spitaalisille ja mielisairaille kuningas Kustaa II:n määräyksestä vuonna 1619. Heidät voitiin eristää sinne pois ihmisten ilmoilta. Saarelle lähetetyille annettiin 20 taaleria ylöspitoon ja laudat ruumisarkkua varten - joka Seiliin joutui, sinne myös jäi. Tästä on muistona saaren hautausmaa.

Spitaaliset olivat omalla saarellaan, joka kuitenkin maankohoamisen seurauksena on nykyisin osa pääsaarta. Spitaaliset erotettiin muista saarelaisista, he eivät saaneet olla heidän kanssa missään tekemisissä. Vuonna 1733 rakennetussa kirkossa oli oma osasto spitaalisille ja ehtoollinenkin annettiin heille pitkän kepin välityksellä. Kun kellonsoittajaa kaivattiin spitaalisten puoleiseen kellotapuliin, ei vapaaehtoisia löytynyt.

Spitaalisten määrä väheni ajan kuluessa ja vuodesta 1785 alkaen siellä oli vain mielisairaita. Sairaala lakkautettiin vuonna 1962 ja siellä oli ollut vain naisia vuodesta 1889. Sairaalan hoitometodit ovat jättäneet muistoksi sanonnan "olla seilissä". Lähdeveden ja jumalansanan lisäksi hoitomuotona käytettiin pontikkaa, jota saarelaisilla oli oikeus polttaa. Näin ollen potilaat olivat jatkuvasti laitamyötäisessä - kirjaimellisesti aivan seilissä. Seilistä on myös lähtöisin sanonta "laittaa jäitä hattuun". Kovimmat kuumakallet saivat päähänsä kypärän, joka oli täytetty jäällä. Seilihullut täydessä seilissä saivat siis jäitä hattuun. Lääkäriä saarella ei pitkään ollutkaan, oli vain kaksi pappia.

Sairaalan lakkauttamisen jälkeen saarella on ollut Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitos.

Lähteet
Pro Seili ry - Historia
HS - Seilin saarella on surullinen historia
Turun Yliopisto - Seilin historiaa
Akuutti - Lääketieteen historia osa 3: Seili - Spitaalisten ja hourujen saariEi kommentteja:

Lähetä kommentti