tiistai 7. elokuuta 2012

Turhaa tietoa?

Curiosity -mönkijä laskeutui Marsin pinnalle eilen ja on jo lähettänyt ensimmäiset kuvat. Mönkijän tarkoitus on tutkia onko marsissa koskaan voinut olla elämää. Olemme osa suurta universumia ihmeitä täynnä, mutta joidenkin mielestä sitä ei pitäisi tutkia, koska siitä ei ole ihmisille mitään hyötyä.

Mutta aloitetaanpa alusta. Kreikkalainen keksijä Heron loi höyrykoneen esiasteen jo 100-luvulla. Miksi teollinen vallankumous ei käynnistynyt Kreikasta jo tuolloin? Höyrykonetta pidettiin turhana leluna. Eikä tämä ollut ainoa kerta, kun jonkin löydön tai keksinnön hyötyarvo on valjennut vasta paljon myöhemmin. Avaruustutkimus on poikinut monia tärkeitä keksintöjä ja kyllä sitä rahaa menee turhempaankin, asevarustelu nyt esimerkkinä.

Mutta pitääkö avaruustutkimuksesta olla mitään hyötyä? Tai pitääkö ylipäätään mistään tutkimuksesta tai opiskelusta olla jotakin hyötyä? Maapallo on vain pieni osa universumia ja universumi olisi olemassa ilman meitäkin. Mutta me emme olisi ilman sitä. Lisäksi ihmiskunta on vain osa tämän planeetan ekosysteemiä. Eikö siis ole täysin luonnollista olla kiinnostunut ympäröivästä maailmasta? Asioita voi tutkia pelkästä uteliaisuudesta, halusta ymmärtää maailmaa ja ihmisiä, tai silkasta oppimisen ilosta ilman rahan tai muunkaan hyödyn tavoittelua. Maailmassa kun on muutakin kuin oma napa tai raha.

Onneksi vielä on ihmisiä, jotka ymmärtävät tämän. Jotkut tutkivat tähtitiedettä, historiaa ja monia muita tieteenaloja, joista ei välttämättä ole ihmisille mitään hyötyä. Jotkut harrastavat esimerkiksi harvinaisten kielten opiskelua vapaa-ajallaan, vaikka siitä ei ole välttämättä heille itselleen hyötyä työelämässä - eikä siitä saa rahaa. Eivätkä kuuntele kritiikkiä niiltä ahtaassa maailmassa eläviltä ihmisiltä, joiden mielestä muidenkin pitäisi uhrata aikaa vain sellaiseen, mistä saa rahaa tai muuta hyötyä joko suoraan itselle tai ihmiskunnalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti