maanantai 5. marraskuuta 2012

Eläinkokeista

Siirsin tämän tekstin eläinkokeista poistamastani blogista. Se perustuu uutiseen, jonka mukaan Cardiffin yliopiston tutkijat kokeessa ompelevat kissanpennuilta silmiä umpeen tutkiessaan kuinka laiska silmä syntyy. Kun tutkimus suoritettu, kissanpennut tapetaan.

Eläinkokeilla testataan erilaisia lääkkeitä, kosmetiikkatuotteita tai etsitään parannuskeinoja erilaisiin sairauksiin. Eläinkokeet perustuvat ajatukseen, että eläimet ovat ihmisille tarkoitettuja hyödykkeitä vailla omaa tietoisuutta. Eläimet ovat kuitenkin usein tietoisia ja niillä on tunteita. Kissoilla ainakin. Kun muutaman tunnin seuraa kissojen käyttäytymistä, on vaikea pitää niitä vain tiedottomina tunteettomina robotteina. Oikeus elämään ja onnellisuuteen ei kuulu vain ihmisille, vaan se on myös eläinten oikeus. Tietysti parannuskeinon löytäminen vakavaan sairauteen parantaa ihmisten elämänlaatua. Monestihan maailmassa jonkun onni on toiselta pois. Eläimet syövät toisiaan jne.

Maailmassa on monia sairauksia, mitkä vaikuttavat elämään monin tavoin. Osa kuihduttaa ihmisen, vei kaiken toimintakyvyn ja lopulta tappaa. Jos joku rotta joutuu kuolemaan siksi, että löydetään lääke syöpään, se rotta ei ainakaan kuolisi turhaan - sen kuolema estäisi edes ihmisiä kuolemasta syöpään jatkossa, vaikka ei se estä ihmisiä kuolemasta johonkin muuhun. Kaikki sairaudet tai vammat eivät tapa. Monien kanssa voi elää melko normaalia elämää. Näin varmasti on myös laiskan silmän kanssa. Jos se ei tapa ihmisiä, miksi eläimenkään pitäisi sen takia kuolla? Niin se ei voi mennä, että ihminen voi mistä syystä tahansa aiheuttaa eläimille kärsimystä ja lopuksi tappaa ne kuin hyödyttömiksi käyneet käyttöesineet. Kärsimystä aiheuttavien eläinkokeiden käyttöä pitäisi välttää viimeiseen asti. Jos näyttää, että kärsimyksen aiheuttaminen tai tappaminen on ainoa tapa saavuttaa jokin asia, pitäisi kysyä onko kokeen tavoite elämän riistämisen arvoinen. Useimmiten vastaus on ei. Useimmiten on varmasti parempi hyväksyä että sairaudetkin kuuluvat elämään ja odottaa, että niihin löydetään hoitokeino eettisin keinoin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti