sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Maailmanloppu tuli ja meni

Maya-kalenterin pitkälaskun 13. Baktun -ajanjakso tuli päätökseen 21 päivä - tai toisen tulkinnan mukaan se päättyy tänään. Mayojen mytologian mukaan elämme järjestyksessä kolmannessa maailmassa ja edellisen elinikä oli 13 baktunia. Mayat eivät silti ennustaneet maailmanloppua, ja vaikka olisivat ennustaneet, kuka nyt ottaa tosissaan muinaisia ennustuksia?

Mutta joskus sekin voi vielä koittaa, ihan riippumatta siitä, tarkoitetaanko ihmiskunnan, maapallon vai universumin tuhoa. Maapalloa on kohdannut jo useita massasukupuuttoja sen yli miljardin vuoden aikana, kun elämää on täältä löytynyt. Viimeisimmän "maailmanlopun" aiheutti Jukatanille osunut asteroidi 65 miljoonaa vuotta sitten. Siinä rytäkässä dinosauruksetkin katosivat. Aurinkokaan ei paistele ikuisesti. Miljardien vuosien päästä se laajenee ja nielaisee Merkuriuksen ja Venuksen - ehkä maankin. Lopulta koko universuminkin elinaika voi olla rajallinen. Universumi syntyi 13,7 miljardia vuotta sitten alkuräjähdyksessä ja on laajentunut sen jälkeen. Ehkä universumi jatkaa laajenemistaan. Kunnes on miljardien miljardien vuosien kuluttua kuluttanut kaiken energiansa ja hiipuu pois tähtien sammuessa. Eihän tämä dramaattisuudessaan aivan Ilmestyskirjaa vastaa, mutta toinen teoria lähtee siitä, että laajentuminen ei jatku ikuisesti. Sen sijaan jonakin päivänä universumi alkaa taas painua kasaan ja palaa alkuräjähdystä edeltävään tilaan. Suurta romahdusta seuraisi ehkä uusi alkuräjähdys ja uusi universumi. Aika olisi syklistä ja kiertäisi ikuista kehää, kuten mayat ja buddhalaiset asian näkevät. Loppua seuraisi aina uusi alku eikä lopullista maailmanloppua koskaan tulisikaan.

Maailmanloppu ehkä koittaa joskus kaukaisessa tai lähemmässä tulevaisuudessa, mutta miksi odottaa tai pelätä sitä? Henkilökohtainen maailmanloppu kohtaa meitä kaikkia - kun kuolemme. Kannattaa siis keskittyä siihen elämään ja nykyhetkeen enemmän kuin tulevaisuuteen ja kuolemaan. Jos sinusta tuntuu, että haluat myydä koko omaisuutesi köyhille, niin tee se. Siitä on köyhille enemmän hyötyä jos maailmanloppuun on vielä aikaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti