tiistai 11. joulukuuta 2012

Rauhannobel Euroopalle

Tänä vuonna Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin Euroopan Unionille huomionosoituksena sen osuudesta yli 60 vuotta jatkuneeseen rauhaan Euroopassa. Osoittaa lyhytnäköisyyttä puhua tässä yhteydessä Ateenan mellakoista: vuosina 1900-1949 Euroopassa nähtiin kaksi tuhoisaa maailmansotaa, useita muita sotia ympäri maanosaa, pari vallankumousta ja lähes koko maanosan laajuinen kansanmurha. Euroopan unioni perustettiin estämään sotia Euroopassa ja siinä se on jäsenmaidensa osalta onnistunut. Nationalismin nousu edelsi kumpaakin maailmansotaa, mutta eri maiden välinen yhteistyö vähentää vastakkainasettelua ja tuo enemmän rauhaa.

Rauhantila ei tietenkään ole koskenut koko Eurooppaa - Balkanin sodista ei ole vielä 20 vuottakaan. Balkanin maat eivät ole EU-maita, joten Euroopan Unionia niistä tuskin voi syyttää. Lisäksi ensimmäinen maailmansotakin alkoi juuri Balkanilta. Osasyynä sodan leviämiseen oli juuri eri valtioiden välinen kilpailu ja liittoumat toisiaan vastaan.

Nobelin rauhanpalkinto on myönnetty monille aktiivisesti rauhan ja ihmisoikeuksien puolesta töitä tehneille: Martin Luther King, Dalai Lama, äiti Teresa tai Nelson Mandela ansaitsivat varmasti palkintonsa. Vaikka EU ei ole yhtä aktiivisesti tehnyt töitä rauhan puolesta, ole onnistunut kaikissa toimissaan eikä ole ollut ainoa rauhantuoja viime vuosikymmeninä, Nobel meni oikeaan osoitteeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti