maanantai 14. tammikuuta 2013

Elämä vai kuolema?

Belgiasta kuului surullisia uutisia, kun kaksi kuuroa miestä, saivat eutanasian. Miksi? Molemmat olivat sokeutumassa. Lääkärit hyväksyivät anomuksen eutanasialle, koska tila olisi "sietämätöntä kärsimystä". Siitäkin huolimatta, että kuurosokeus ei aiheuta fyysista kipua eikä tapa. Siitäkin huolimatta, että kuurosokeille on tarjolla apuvälineitä ja palveluita. Siitäkin huolimatta, että kuurosokeille on tuntoaistiin perustuvia kommunikaatiokeinoja, kuten taktiili viittomakieli. Siitäkin huolimatta, että kuurosokeana elämä ei ole ohi.

Kun vamman tai sairauden kanssa voi elää, pitäisi tarjota kuntoutusta, apuvälineitä ja tarvittaessa terapiaa, eikä kuolemaa. Sopeutuminen uuteen elämäntilanteeseen voi olla raskas tie, mutta eihän elämä ole aina helppoa. Tiedän monta kuurosokeaa jotka elävät rikasta elämää, eivätkä varmastikaan kärsi kuurosokeudestaan, vaikka joskus sen hyväksyminen on saattanut olla vaikeaa. Kärsimys syntyy useimmiten vain omassa mielessä, sen mukaan miten sairauteen tai vammaan suhtautuu. Jos pitää kuurosokeutta kärsimyksenä, niin tuleehan siitä sitä. Tieto sokeutumisesta varmasti aluksi järkyttää, mutta tosiasia kuitenkin on, että kukaan ei tiedä omasta tulevaisuudestaan. Paitsi että kuolemme. Ei elämä ole koskaan täydellistä, mutta kannattaa se katsoa loppuun asti.

Jos ihminen on suurissa tuskissa, tekee hidasta kuolemaa ja haluaa kuolla, kai hänelle pitää siihen antaa mahdollisuus. Ymmärrän, että jonkun mielestä kuulostaa epäreilulta sanoa kenellä on "oikeus kuolla" ja kenellä ei, mutta ei se voi niinkään mennä, että mikä tahansa kelpaa syyksi eutanasialle. Pieni kärjistys: Jos masennusta sairastava ilmoittaa halustaan kuolla, annetaanko hänellekin myrkkypiikki? Eutanasia ei ole vaihtoehto niin kauan kun vielä löytyy tie elämään.

Lisäys 15. tammikuuta: Suomen Kuurosokeat ry:n kannanotto aiheesta. Lisäksi kanadalaisen kuurosokean Christine "Coco" Roschaert kirjoitti tapahtumasta blogissaan Tactile the world. Blogissani on myös kirjoitus kuurosokeudesta.

2 kommenttia:

  1. Olen lukenut monta uutistekstiä tästä asiasta. Jossain lukee, että heillä oli muita lääketieteellisiä ongelmia. Kysyin asiasta belgialaiselta ystävältäni, joka kertoi, että heillä oli sydänvaivoja ja myös selkäongelmia. En tahdo usko, että nämä vaivat olisivat hyvä syy kuolla suhteellisen nuorina. Elämä on sen verran arvokas. Eihän aina voi olla ruusuilla tanssimista, mutta ymmärrän kyllä että sokeutuminen voi olla niin ahdistavaa. Ahdistuisin kyllä, jos olisin sokeutumassa. Mutta en sen takia kuole vapaaehtoisesti.

    VastaaPoista
  2. Olin kirjoittanut tuon tekstin vajain tiedoin. He miettivät asiaa kaksi vuotta, eli kyseessä ei todellakaan ollut mikään päähänpisto. Voidaan myös olettaa että veljekset tutustuivat vaihtoehtoihin ja tiesivät mitä tekivät. Kyseessä oli heidän oma päätöksensä kuolla, eikä sitä voi tuomita, vaikka toivoisinkin että ihmiset aina löytäisivät sen tien hyvään elämään. En silti usko, että yhteiskunnan tehtävä on tarjota eutanasiaa jos muita vaihtoehtoja on. Sen on äärimmäinen ratkaisu melko äärimmäisiin tilanteisiin, kun elämä ei ole enää vaihtoehto.

    VastaaPoista