lauantai 24. elokuuta 2013

Kiinan varhaiset dynastiat

Kiinan historia on eräitä erityisiä mielenkiinnon kohteitani historiassa. Kiina on maailman vanhin kulttuurinen ja valtiollinen kokonaisuus. Kiinan pitkä ja vaiheikas historia on tapana jakaa dynastioihin.  Vanhin dynastia, josta on historiallisia todisteita on lähes 4000 vuotta vanha.

n. 500 000 eKr. Pekinginihminen asuttaa Pekingin seutua.

n. 5000 eKr. Keltaisenjoen varrella kehittyy Yangshao-kulttuuri, jonka piirissä tehdään keramiikkaa. Pysyvä asutus muotoutuu viimeistään Longshan-kulttuurin aikana, joka kehittyy pian Yangshaon jälkeen.

n. 2000 eKr. Ensimmäinen valtio ja myyttinen Xia-dynastia syntyy. Siitä ei ole jäänyt merkittävästi historiallisia todisteita.

n. 1700 - n. 1050 eKr. Kiinan ensimmäinen historiallinen dynastia, Shang. Dynastian aikana kehittyy kiinalaisen kirjoitusjärjestelmän perusta. Rakennetaan suurien ympäröimiä suuria kaupunkeja, joiden keskustassa on kulttuurikeskuksia ja temppeleitä.

n. 1050 eKr. Zhout nousevat kapinaan Shang-dynastiaa vastaan ja kampeavat sen vallasta.

n. 1050 - 772 eKr. Zhou-dynastian varhaisin vaihe, Läntinen Zhou. Feodaalilaitos kehittyy, kun keisarin myöntää läänityksiä hänen kanssaan liittoutuneille klaanipäälliköille ja omille sukulaisilleen.

772 - 481 eKr. Kevät- ja syyskauden aikana keisarien valta alkaa heiketä vasalliensa kahmiessa lisää valtaa.

481 - 221 eKr. Taistelevien läänitysvaltioiden aikakaudella keisari menettää käytännössä kaiken valtansa. Seitsemän valtiota taistelee vallasta Kiinan alueella. Väkivallasta huolimatta ajanjakso on hengellisesti vireää aikaa: silloin syntyvät taolaisuus ja kungfutselaisuus.

221 eKr. Qin-valtion kuningas Zheng yhdistää Kiinan jälleen yhdeksi valtakunnaksi. Keisari ottaa nimen Qin Shi Huangdi ("Ensimmäinen keisari") ja perustaa Qin-dynastian.

221 - 210 eKr. Qin-dynastian ensimmäinen keisari Qin Shi Huangdi ("Ensimmäinen keisari") vallassa. Lyhyen kautensa aikana hän saa paljon aikaan: mittayksiköt, raha, kieli ja kirjoitusjärjestelmä yhdenmukaistetaan. Valtakunta jaetaan provinsseihin, joita johtavat keisarin virkamiehet. Myös Kiinan muurin varhaisin versio rakennetaan.

213 eKr. Qin Shi Huangdi käskee häntä edeltävää aikaa käsittelevät kirjat tuhottaviksi ja murhauttaa joukon oppineita.

210 eKr. Qin Shi Huangdi kuolee ja saa hautaansa vartioimaan tuhansien luonnollisen kokoisten terrakottasotilaiden armeijan. Armeija löydetään vuonna 1974. Keisarin aloittama Qin-dynastia romahtaa hänen mukanaan.

206 eKr. Qin-dynastiaa seurannut kaaos päättyy Liu Bangin noustessa keisariksi Gaixian taistelun jälkeen. Hän aloittaa Han-dynastian.

206 - 196 eKr. Liu Bang hallitsee Kiinaa ensimmäisenä Han-keisarina nimellä Gaozu.

9 jKr. Sotapäällikkö Wang Mang kaappaa vallan ja perustaa lyhytikäisen Xin-dynastian.

25 Guang Wudi palauttaa Han-dynastian valtaan Kiinassa ja siirtää pääkaupungin Luoyangiin. Siitä tämä dynastian myöhempi vaihe on saanut nimityksensä itäinen Han.

184 Uskonnollisen Keltaturbaanien lahkon käynnistämä kapina heikentää Han-dynastiaa.

220 Viimeinen Han-keisari Cao-Cao kuolee saamatta seurajaa. Han-dynastia päättyy ja Kiina hajoaa jälleen kerran pieniksi valtioiksi.

Tärkeimmät lähteet:
  • Risto Kari 2001, Historian ABC -sarjan osa 3
  • Philip Parker 2010, Maailmanhistoria
  • Peter Delius Verlag 2010, Kuvitettu matka läpi historian

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti