maanantai 23. joulukuuta 2013

Joulurauha, joka keskeytti maailmansodan

Joulukuussa 1914 ensimmäinen maailmansota oli riehunut Euroopassa jo neljä kuukautta. Sen oli odotettu jäävän lyhyeksi yhteenotoksi, mutta toisin kävi: sota juuttui nopeasti kuluttavaksi asemasodaksi. Joulukuussa sotaa käytiin juoksuhautojen kammottavissa olosuhteissa. Lähestyvä joulu kuitenkin näkyi juoksuhaudoissakin, kun englantilaiset ja saksalaiset sotilaat alkoivat saada joululahjoja kotirintamalta.

Jouluaattona saksalaiset ja englantilaiset heiluttelivat toisilleen kylttejä, joissa toivottivat hyvää joulua. Illalla saksalaiset alkoivat laulaa joululauluja ja koristaa joulukuusia. Englantilaiset huomasivat tämän ja he yhtyivät lauluun. Samalla hyvän joulun toivotukset kaikuivat rintaman yli. Syntynyt joulutunnelma rohkaisi osan sotilaista nousemaan juoksuhaudoista ei-kenenkään-maalle. Siellä englantilaiset ja saksalaiset, jotka vielä pari päivää aiemmin olivat yrittäneet tappaa toisensa, tapasivat hyvässä hengessä. He antoivat toisilleen lahjoja, kuten leivonnaisia, tupakkaa ja pikkuesineitä, esittelivät valokuvia perheistään ja jopa pelasivat jalkapalloa. 

Tulitaukoa ei ollut virallisesti sovittu, vaan se alkoi spontaanisti rivimiesten sopimuksesta. Kummankaan osapuolen sodanjohto ei tulitauosta riemastunut ja vaati jatkamaan tappamista. Tulitauko kesti osassa rintamaa joulupäivään ja toisissa osissa jopa vuoden 1915 puolelle. Se ei enää toistunut ja maailmansota jatkui vielä neljä vuotta ja vaati 10 miljoonaa ihmishenkeä.

Joulu 1914 oli välähdys inhimillisyyttä maailmansodan järjettömyyden keskellä ja se osoitti, että ihminen voi lopettaa sodat ja elää rauhassa. Toisaalta tulitauolla oli myös raadollisempia motiiveja: sen aikana saatettiin haudata kuolleet ja vahvistaa juoksuhautoja. Eikä viime vuosikymmentenkään rauhaa ole ylläpitänyt ainoastaan ihmisten rauhantahto.

Kaikesta huolimatta, toivotan rauhaisaa ja hyvää joulua. Jätetään turhat riidat tänäkin jouluna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti