perjantai 13. kesäkuuta 2014

Perjantai 13.

Perjantaina, 13. lokakuuta 1307 Ranskan kuningas Filip IV pidätti kaikki Temppeliherrojen ritarikunnan jäsenet harhaopista ja moraalittomuudesta syytettynä. Jäseniä kidutettiin, tapettiin ja heidän omaisuus takavarikoitiin. Käsityksen perjantai 13:sta epäonnen päivänä on väitetty syntyneen tästä tapahtumasta. Todellisuudessa näin tuskin on, koska perjantaita 13. päivää ei pidetty erityisen epäonnisena ennen 1800-lukua.

Lukua 13 on pidetty pahaenteisenä jo kauan. Lukua 12 on pidetty monissa kulttuureissa täydellisenä: esimerkiksi tähtimerkkejä on kaksitoista. Luku 13 rikkoo täydellisyyden, siinä on yksi liikaa. Ensimmäiselle ehtoolliselle osallistui Jeesus ja 12 opetuslasta. Ehtoollisen 13. osallistuja, Juudas, petti Jeesuksen. Skandinaavimytologiassa 12 jumalaa kokoontui juhliin, kun 13. jumala, pahanonnen jumala Loki tunkeutui kutsumatta juhliin ja aiheutti hyvänonnen jumalan Balderin kuoleman. Perjantain huono maine tulee ehkä pitkästäperjantaista, jolloin Jeesus ristiinnaulittiin.

Mutta milloin ja missä perjantai ja luku 13 yhdistyivät? Yksi mahdollinen alkuperä on Thomas Lawsonin vuonna 1907 julkaisema romaani Perjantai 13. Kirjassa juoniva meklari käyttää ihmisten taikauskoa hyväkseen aiheuttaakseen pörssiromahduksen perjantaina 13. päivä. Romaanissa päivämäärää pidetään yleisesti epäonnekkaana ja viimeistään sen julkaisun jälkeen päivä saikin nykyisen huonon maineensa.

Luvun 13 pelko on triskaidefobia ja perjantain 13. päivän pelko on paraskevidekatriafobia. Perjantai 13. päivä ei tilastojen valossa ole erityisen tapaturma-altis, mutta seuraavassa joitakin kohtalokkaita sattumuksia perjantaina 13. päivä historian varrelta:
  • 13. toukokuuta 1927: Pörssiromahdus Berliinissä. Romahdus ei vielä aiheuttanut suurta tuhoa, mutta oli enne paljon pahemmasta: maailmanlaajuinen myös Saksaan tuntuva lama alkoi seuraavana vuonna ja se auttoi natsitkin valtaan.
  • 13. tammikuuta 1939: Australian historian pahimmat maastopalot.
  • 13. marraskuuta 1970: Jo edellisenä päivänä Singaporeen iskenyt Bhola-sykloni tappoi puoli miljoonaa ihmistä. Bhola oli kirjoitetun historian tuhoisin hirmumyrsky.
  • 13.lokakuuta 1972: lentokone syöksyi Andeille. Onnettomuudessa selvinneet joutuivat odottamaan pelastajiaan 10 viikkoa ja syömään kuolleiden matkustajien ruumiita selvitäkseen hengissä. Onnettomuudesta on tehty elokuva Elossa!.
  • 13. lokakuuta 1989: Pörssiromahdus Yhdysvalloissa.
  • 13. tammikuuta 2012: Costa Concordia ajoi karille.
Ps. Ranskassa oli käytössä juliaaninen kalenteri vuonna 1307, kun temppeliherrat pidätettiin. Kalenteri jätätti 1300-luvulla 8 päivää, joten ehkä epäonnen päivän pitäisikin olla lauantai 21. päivä?

2 kommenttia:

  1. Eksyin aivan sattuman kautta tänne, ja pakko aivan kommentoida että ihanan persoonallinen ja mielenkiintoinen blogi! Jään varmasti uusia tekstejä odottelemaan.

    VastaaPoista