tiistai 22. heinäkuuta 2014

Israelin ja Palestiinan konfliktin pitkät juuret

Israelin ja Palestiinan lähes 70 vuotta jatkuneeseen konfliktiin kirjoitetaan parasta aikaa uutta surullista lukua Gazassa. Koko Israelin ja Palestiinan konfliktin juuret ovat molemmissa maailmansodissa tai vieläkin kauempana. Kyse on siitä, kenelle Palestiina kuuluu. Se on tähän asti ollut niin juutalaisten kuin muslimien valtioiden hallussa.

n. 1000 eKr. Israelin kuningaskunta muodostuu. Sittemmin kuningaskunta jakaantuu Israeliksi ja Juudaksi. Rooma valtaa Juudan 60-luvulla eKr.

70: Roomalaiset murskaavat juutalaisten kapinan ja tuhoavat Jerusalemin temppelin. Osa juutalaisista siirtyy ympäri Välimerta.

135: Toisen kapinan jälkeen roomalaiset hävittävät Jerusalemin, karkottavat juutalaiset sieltä ja kieltää juutalaisia palaamasta. Suurin osa juutalaiset levittäytyy ympäri Välimerta. Alue saa uuden nimen, Syria Palaestina.

638: Arabit valloittaa Palestiinan Rooman valtakuntaa seuranneelta Bysantilta. Palestiina pysyy muslimien hallussa 1900-luvulle asti. Vuodesta 1517 se kuuluu Osmanien valtakuntaan.

1897: Ensimmäinen sionistikonferenssi pidetään Sveitsin Baselissa. Konferenssi on tulosta 1800-luvulla virinneestä ajatuksesta uudesta juutalaisvaltiosta Palestiinassa. Juutalaisten muuttoliike Palestiinaan kiihtyy 1800-luvun lopussa.

1914-1918: Ensimmäinen maailmansota. Osmanien valtakunta taistelee sodan hävinneiden Keskusvaltojen puolella ja romahtaa sodan seurauksena. Maailmansodan voittajavaltiot jakavat valtakunnan keskenään.

1917:  Ison-Britannian pääministeri Arthur Balfour ilmaisee tukensa juutalaisvaltion perustamiseen Palestiinaan. Tämä "Balfourin julistus" rikkoo arabeille aikaisemmin tehdyt lupaukset arabivaltiosta alueella.

1920-1948: Palestiina on Kansainliiton määräyksellä Britannian mandaattina. Juutalaisten maahanmuutto aiheuttaa väkivaltaisia yhteenottoja Palestiinan asukkaiden, arabien kanssa. Iso-Britannia pyrkiikin rajoittamaan juutalaisten maahanmuuttoa, mihin juutalaiset vastaa väkivallalla.

1933-1945: Kansallissosialistisessa Saksassa toteutetaan laajat juutalaisvainot, jotka kärjistyy kansanmurhaksi. Kuusi miljoonaa juutalaista murhataan. Maailmansodan jälkeen juutalaisten muuttoliike Israeliin kiihtyy ja juutalaisvaltion perustaminen saa laajan kannatuksen.

1947: YK ehdottaa Palestiinan jakoa juutalaisten ja palestiinalaisten kesken. 44 prosenttia menisi palestiinalaisille ja 56 % juutalaisille, jolloin Jerusalemista tulisi kansainvälinen alue. Juutalaisten alue olisi yhtenäinen, kun taas palestiinalaiset saisivat kaksi erillistä aluetta. Palestiinalaiset eivät suostu juutalaisia suosivaan jakoon, jota ei lopulta koskaan panna käytäntöön.

1948: Ison-Britannian miehitys Israelissa päättyy, jolloin Israel julistautuu itsenäiseksi.

1948-1949: Heti Israelin itsenäisyysjulistusta seuranneenä päivänä Egypti, Transjordania, Irak, Syyria ja Libanon aloittavat Israelia vastaan sodan, jonka Israel voittaa. Israel miehittää laajemman alueen, kuin YK oli sille suunnitellut. Egypti saa haltuunsa Gazan ja Jordania Länsirannan. Jordania saa myös osan Jerusalemista. Puoli miljoonaa palestiinalaista karkotetaan tai pakenee kodeistaan naapurimaihin ja he jäävät vaille kotimaata. Kolmen sukupolven ajan jatkunut konflikti alkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti