sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Itsenäisyyspäiviä mistä valita

Suomen itsenäisyyspäivää juhlitaan 6.12, koska Suomi itsenäistyi 6.12.1917. Tarkemmin sanottuna Suomen eduskunta hyväksyi senaatin antaman itsenäisyysjulistuksen. Päivämäärä sopii hyvin itsenäisyyden juhlistamiseen, vaikka itsenäistyminen ei ollutkaan ihan niin suoraviivainen prosessi. Itsenäisyyspäivä voisi yhtä hyvin olla esimerkiksi 4.1., 15.11., 4.12 tai 31.12.

Bolsevikit kaappasivat vallan Venäjällä marraskuussa 1917, minkä seurauksena 15.11.1917 eduskunta otti korkeimman vallan Suomessa "toistaiseksi" omiin käsiinsä. Päätös toteutti eduskunnan heinäkuussa  hyväksymän - mutta toteuttamatta jääneen - valtalain idean ja teki Suomesta käytännössä itsenäisen.

Senaatti antoi eduskunnalle 4.12.1917 itsenäisyysjulistuksen, jonka eduskunta hyväksyi kaksi päivää myöhemmin äänin 100-88. Itsenäisyydestä eduskunta oli yksimielinen, mutta sosiaalidemokraatit olisivat halunneet neuvotella siitä Venäjän kanssa.

Itsenäisyydellä ei ole paljon merkitystä jos sitä ei kukaan tunnusta. Siispä Senaatin lähetystö lähti Pietariin hakemaan Venäjän tunnustusta. Lähetystö sai tunnustuksen kansankomissaarien neuvostolta 31.12.1917. Venäjän virallinen tunnustus tuli keskuskomitealta 4.1.1918.

Ilman Venäjän antamaa tunnustusta muutkaan maat eivät olisi tunnustaneet Suomen itsenäisyyttä. Tammikuun kuluessa tunnustuksen tulivatkin mm. muista pohjoismaista, Saksasta, Ranskasta, Itävalta-Unkarista ja Turkista. Suomen itsenäisyys tuli näin myös kansainvälisesti tunnustetuksi.

Muitakin päivämääriä voisi varmasti ehdottaa itsenäisyyspäiväksi, mutta 6.12. on lopulta ihan kelpo päivä juhlistaa maamme itsenäisyyttä. Nämä muut päivät voisivat siis olla varaitsenäisyyspäiviä - jos Tuntematon sotilas jäi tänä vuonna katsomatta, voi sen katsoa jo neljän viikon päästä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti