lauantai 16. tammikuuta 2016

Elämää ja mindfulnessia

Mindfulness tarkoittaa tietoista hyväksyvää läsnäoloa. Erityisesti se tarkoittaa oman kehon ja mielen tuntemusten seuraamista ja niiden hyväksymistä sellaisina kuin ne on. Yleensä meidän mielessä pyörii koko ajan monenlaisia ajatuksia ja tunteita, eikä me olla oikeasti "tässä ja nyt". Sen sijaan roikutaan menneessä, mietitään ja murehditaan tulevaa ja haaveillaan siitä, mitä haluttaisi elämässä olevan toisin. Yritetään pitää kiinni myönteisistä tunteista tai torjua kielteisiä tunteita. Mindfulnessin tavoite on katkaista tämä ja keskittyä elämään tietoisena tässä ja nyt.

Tunteet ja mielentilat ovat kuin pilviä taivaalla - niitä tulee ja menee, eikä niitä voi hallita. Joukossa on negatiivisia tunteita, kuten jännitystä, ahdistusta tai masennusta, mutta myös myönteisiä tunteita. Näin kuuluukin olla. Negatiivisia tunteita ei pidä yrittää torjua tai tukahduttaa, vaan antaa niiden tulla ja mennä. Tunteet ovat vain omassa mielessä ja syntyvät omien asenteiden ja aiempien tunnetilojen pohjalta, eikä mikään mielen ulkopuolinen asia itsessään aiheuta niitä. Jos esim. joku ihminen sanoo tai tekee jotakin mielestäsi loukkaavaa, suuttumuksen aiheuttaa vain oma suhtautumisesi tilanteeseen eikä loukkaava asia itsessään. Voit muuttaa omaa asennettasi ihmisiin ja heidän käytökseen. Tunteistaan ja niiden syistä kannattaa tulla enemmän tietoiseksi, jolloin vaikkapa suuttumuksen tunnistaa ennen kuin ehtii tehdä tai sanoa mitään peruuttamatonta. Ja sen sijaan reagoida tilanteeseen rakentavammin.

Mindfulnessiin liittyy myös meditointi. Siinä tarkoitus on keskittyä yhteen asiaan, yleensä hengitykseen. Mieleen nousevien ajatusten ja tunteiden annetaan tulla ja mennä. Niitä ei torjuta, mutta ajatusten lähdettyä harhailemaan huomio kiinnitetään takaisin hengitykseen. Meditaatio ja mindfulness tukee toinen toisiaan. Koska meditointi ja mindfulness auttavat lisäämään tietoisuutta tunteista ja rauhoittamaan mieltä, ne voivat lievittää masennusta, ahdistusta, unettomuutta ja stressiä. Tietenkään ne eivät ole vaihtoehtolääkintää - mielenterveysongelmiin ne auttavat ennaltaehkäisevänä tai hoidon tukena kuin mikä tahansa itsehoito. Joissakin tapauksissa meditointi voi jopa pahentaa mielenterveyshäiriöitä.

Mindfulnessin juuret on buddhalaisuudessa, oikea tietoisuus (englanniksi Right mindfulness) on seitsemäs askel jalossa kahdeksanosaisessa polussa, joka vie kohti valaistumista. Jos valaistumista maallisemmat tavoitteet riittää, ei tarvitse olla buddhalainen harjoittaakseen mindfulnessia tai meditoidakseen. Eikä ne ole edes ristiriidassa muidenkaan uskontojen kanssa. Esimerkiksi kristityillä voi olla ennakkoluuloja meditointia kohtaan, vaikka rukous on monesti meditointia. Vain keskittymisen kohde on eri.

Buddhalaisuudessa meditoinnin tavoite on nähdä elämä sellaisena kuin se on. Elämä on pysymätöntä, siihen kuuluu kärsimystä, sairauksia ja vastoinkäymisiä. Eikä sitä voi täysin koskaan hallita. Kun tämän pystyy hyväksymään täysin, voi keskittyä elämään tässä ja nyt. Kun kerran elämä on monin tavoin epävarmaa, vastoinkäymisiä varmasti tulee ja asioista joutuu luopumaan, mitä niistä turhaan etukäteen stressaamaan liikaa. Täytyy pystyä päästämään irti kun on sen aika. Elämä on tarpeeksi hyvää juuri nyt.

3 kommenttia:

 1. Rukouksesta meditointina tulee mieleeni tarina äiti Teresasta. Toimittaja kysyi häneltä mitä hän puhuu Jumalalle rukoillessaan. Äiti Teresa vastasi ettei puhu mitään vaan kuuntelee. Toimittajan vastakysymys oli että mitä Jumala sitten puhuu. Äiti Teresa vastasi ettei hänkään puhu mitään, vaan kuuntelee. Ja ennen kuin hämmentynyt toimittaja ehti tehdä vastakysymystä äiti Teresa jatkoi. "Ja jos et tätä ymmärrä, en voi sitä sinulle selittääkään."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajatusten tai itsensä kuuntelu saattaisi olla ihan käypä määritelmä meditoinnille, jos sitten ei kuuntele jumalaa.

   Poista
 2. Itse voisin ajatella, ettei ole minää eikä jumalaa. Meditaatiossa tarkkaillaan mieltä, jonka koen vaikka se ei ole minun.

  Tarkkailua voisi nimittää myös kuunteluksi. Jumalan tai itsen.

  Mielen tunteminen on tie vapauteen. Tuntematta mieltä sitä ei voi hallita. Ja hallitsemattomasta mielestä lähtevät kaikki omaa ja muiden kärsimystä aiheuttavat pahat teot.

  VastaaPoista