lauantai 23. tammikuuta 2016

Maailmanhistorian suurimmat vaikuttajat

Michael Hartin kirja, ihmiskunnan 100 suurinta, listaa sata maailmanhistoriaan eniten vaikuttanutta ihmistä. Sadan ihmisen listaaminen on iso urakka, mutta Hart laittaa ne vielä tärkeysjärjestykseen. Minä en edes yritä nimetä sataa ihmistä, vaan 10 saa riittää. En myöskään laita heitä tärkeysjärjestykseen, koska mielestäni yhden tärkeimmän ihmisen nimeäminen on mahdotonta. Yksi ihmisikä on vajaa 2 % koko kirjoitetusta historiasta, yhden ihmisen vaikutus hukkuu myöhemmin elävien varjoon vuosisatojen ja -tuhansien kuluessa. Hartin top 10 on: Muhammed, Newton, Jeesus, Buddha, Kungfutse, Paavali, Tsai Lun, Gutenberg, Kolumbus ja Einstein.

Hartin mielestä historian merkittävin henkilö on Muhammed, koska hän yhdisti elinaikanaan uskonnollisen ja poliittisen vaikutusvallan. Muhammed ei vain ollut islamin profeetta, vaan myös sotapäällikkö. Hänen vaikutus islamin kehitykseen on ollut suurempi kuin Jeesuksen kristinuskoon. Toisaalta kristinusko on levinnyt laajemmalle, sillä on enemmän kannattajia ja se on vanhempi uskonto eikä islamiakaan ehkä olisi ilman kristinuskoa. Mutta olisiko kristinuskoakaan ilman juutalaisuutta? Juuri tällaiset yhteydet ihmisten ja asioiden välillä tekee yhden tärkeimmän ihmisen nimeämisen hyvin vaikeaksi. Monet asiat ovat useamman ihmisen työn tulosta ja monet ihmiset on toiminut jonkun toisen inspiroimana. Muhammedin ja Jeesuksen vaikutusta maailmanhistoriaan on vaikea vertailla.

Paavalin vaikutus kristinuskoon voi olla jopa Jeesusta suurempi ja siksi hän on Hartin listalla. Minä jätin hänet pois, koska kristinusko olisi mielestäni korostunut muihin asioihin nähden liikaa. Hart listasi kymmenen joukkoon myös Kungfutsen, jonka minä pudotin pois. Kungfutselaisuuden vaikutus Kiinan ulkopuolella on vähäinen.

Jos uskonto on vaikuttanut ihmisten elämään, niin myös tiede ja teknologia on niin tehnyt. Keksijöistä yllättävin Hartin listalla on kiinalanen Tsai Lun, joka keksi paperin vuoden 100 tienoilla. Se perustuu siihen että paperia käytetään monen muun asian ohella kirjoissa ja lehdissä. Paperi onkin erinomainen materiaali painotuotteille. Pidän silti Gutenbergia ja Wattia tärkeämpinä, koska heidän välitön vaikutus on ollut suurempi. Poliitikot ja hallitsijat jäivät pois tästä listasta ja toisaalta heidän suora vaikutus onkin rajallista. Suurimmatkin valtakunnat ovat romahtaneet ennen pitkään, vaikka niiden perintö jääkin elämään myöhempien valtioiden politiikassa, kulttuurissa, taiteessa, tieteissä ja teknologiassa.

Minun lista aikajärjestyksessä:

  • Buddha, (563-483 eaa.) buddhalaisuude perustaja. Buddhalaisuus on levinnyt Itä-Aasiasta Keski-Aasiaan ja sillä on 300-500 miljoonaa seuraajaa. Buddhalaisuudella on ollut suuri vaikutus Aasian maiden kulttuuriin. Buddhalaisuus on levinnyt myös länteen ja siihen perustuvat meditaatiotekniikat kasvattavat suosiota.
  • Jeesus, (4 eaa. - 30) kristinuskon keskeisin henkilö. Kristinusko on maailman laajimmille levinnyt ja suurin uskonto. Kristinusko on vaikuttanut miljoonien ihmisten elämään ja useiden maiden kulttuuriin ja politiikkaan lähes 2000 vuoden ajan.
  • Muhammed, (570-632) islamin profeetta. Islam on nykyisin maailman toiseksi suurin uskonto ja sillä on ollut huomattava vaikutus muslimimaiden kulttuuriin, yhteiskuntiin ja politiikkaan.
  • Johannes Gutenberg, (1400-1468) saksalainen keksijä, rakensi ensimmäisen kirjapainon. Kirjapaino mahdollisti uusien ajatusten ja tietojen nopeamman levittämisen.
  • Kristoffer Kolumbus, (1451-1506) italialaissyntyinen löytöretkeilijä. Hänen matkansa Amerikkaan 1492 teki maanosan tunnetuksi Euroopassa. (Mutta hän ei todistanut maata pyöreäksi, sillä se tiedettiin jo keskiajalla!) Kolumbuksen löytöretken jälkeen eurooppalaiset valtasivat Amerikan siirtomaikseen ja käänsi kummankin maanosan historian.
  • Galileo Galilei, (1564-1642) italialainen luonnontutkija, kokeellisen luonnontieteen uranuurtaja. Galilei löysi Jupiterin kuut, mikä osoitti ettei kaikki universumissa kiertänytkään maata. Löytönsä seurauksena Galilei otti yhteen katolisen kirkon dogmien kanssa.
  • Isaac Newton, (1642-1727) englantilainen matemaatikko ja fyysikko. Häntä pidetään yhtenä historian tärkeimmistä tiedemiehistä. Newton esitteli liikelait ja painovoimateorian. Matematiikassa hän kehitti differentiaali- ja integraalilaskennan. 
  • James Watt, (1736-1819) englantilainen keksijä. Watt kehitti ensimmäisen toimivan höyrykoneen ja oli siten teollisen vallankumouksen alkuunpanijoita.
  • Charles Darwin, (1809-1882) englantilainen luonnontutkija. Darwinin esittelemä evoluutioteoria horjutti uskonnon asemaa ihmisten maailmankuvan rakentajana.
  • Albert Einstein, (1879-1955) saksalaissyntyinen fyysikko. Hänen suhteellisuusteoria mullisti fysiikan maailmankuvan. Einstein tuki myös atomipommin rakentamista. Myöhemmin hän kuitenkin vastusti ydinaseita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti