sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Kirje roomalaisajan Egyptistä

Oxyrhynkhoksen kaupungista (nykyisesta El-Bahnasan kylästä) Egyptistä löydettiin 1890-luvulla joukko vanhoja papyruksia, joiden joukossa oli 10-14 vuotiaan Theon-nimisen pojan kirje isälleen 100- tai 200-luvulta. Theon olisi halunnut isänsä mukana Alexandriaan, mitä hän vaatikin kirjeessään. Kirjeen suomennos ei välttämättä anna täydellistä kuvaa sen luonteesta tai sisällöstä, englanninkielinen käännös on vähän erilainen.

Tavallisten ihmisten kirjoittamat kirjeet, päiväkirjat ja muut kirjoitukset ovat mielenkiintoisia välähdyksiä arkielämästä menneinä vuosisatoina. Niistä näkee usein kuinka vähän ihmiset ovat muuttuneet vuosisatojen kuluessa. Theon uhkasi olla syömättä, juomatta tai puhumatta isälleen, jos hänen tahtoaan ei toteuteta. Ihan normaalia menoa vielä tänäkin päivänä, joten siis nykynuoriso on ollut pilalla jo antiikin ajoista asti. Sokratestakin syytettiin nuorison pilaamisesta jo 399 eaa! Toisaalta Theon aloitti ja päätti kirjeensä kohteliaalla tervehdyksellä ja jopa toivotti isälleen terveyttä. Tuollaista kohteliaisuutta harvemmin kuulee - etenkään suuttuneelta lapselta tai nuorelta...

Kirje oli edelleen luettavissa ehkä jopa 1900 vuotta sen kirjoittamisen jälkeen. Nykyisin kirjoitamme suurimman osa viesteistä digitaaliseen muotoon - sähköpostiin tai sosiaaliseen mediaan (tai blogeihin). Ovatko nämä viestit enää luettavissa tulevaisuudessa teknologian kehittyessä? Paitsi että käsin kirjoittaminen parantaa muistia ja oppimista, se jättäisi meistä myös pysyvämmän jäljen tulevaisuuden historiantutkijoille. Ehkei kannatakaan hylätä kynän käyttöä aivan kokonaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti