keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Kuuro koulussa ja sokea verkkopankissa

Yhteiskuntaa tekee vammaisille saavutettavaksi monet apuvälineet ja palvelut. Monessa asiassa on edistytty viimeisten vuosikymmenten aikana paljon, mutta saavutettavuudessakin heikoin lenkki on monesti ihmiset itse. Ongelma on että kukaan ei voi tietää kaikkea vammaisten apuvälineistä ja palveluista ja monet ei ilmeisesti haluakaan tietää. Silti ihmisten kanssa työskentelevillä pitäisi olla sen verran viitseliäisyyttä, että ottaisi asioista selvää ja näkisi verran "ylimääräistä" vaivaa, että hoitaisi erityisjärjestelyt. Jos ensimmäinen reaktio järjestelytarpeisiin on "Ei käy!" ollaan väärällä alalla. Seuraavat kaksi uutista viime ajoilta on esimerkkeinä näistä ongelmista.

 Helsinki Design Schoolin toimitusjohtajalle sakkoja kuuron syrjintätapauksessa
Kuuro Oskari Salomaa haki Helsingin Design Schooliin ja saikin paikan. Mutta kun koulu sai tietää Salomaan kuuroudesta ja tulkin tarpeesta, paikka peruttiin välittömästi. Koulun ei olisi tarvinnut maksaa tulkin palkkaa ja kaikki mitä tulkki olisi tarvinnut, olisi ollut yksi tuoli. Mutta mitään erityisjärjestelyjä ei siis edes yritetty tehdä. Sen sijaan koulussa päätettiin aikuisen (kuuron) ihmisen puolesta että hän ei siellä voi opiskella aivan kuin hän ei tietäisi mitä on tekemässä!

Lautakunta kielsi pankkia syrjimästä näkövammaisia ja asetti 50 000 euron uhkasakon.
Pankki kieltäytyi antamasta näkövammaiselle verkkopankkitunnuksia vedoten turvallisuuteen. Nykyisin verkkopankkitunnuksia tarvitsee todella monessa paikassa Internetissä ja monet pankit vähentävät mahdollisuuksia hoitaa raha-asioita fyysisesti pankissa. Sokeat voivat käyttää tietokonetta ja Internetiä ruudunlukuohjelmalla tai pistenäytöllä. Ruudunlukuohjelmat lukevat ääneen mitä tietokoneen ruudulla on ja pistenäytöt muuttavat sen pistekirjoitukselle. Pankkitunnukset voi painaa pistekirjoitukselle. Monissakin verkkopalveluissa on ongelmia esteettömyyden kanssa, mutta ottaen huomioon tietotekniikan keskeisyyden nykymaailmassa, tässä asiassa ei pitäisi olla vaihtoehtoja. Niiden pitää olla esteettömiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti