perjantai 12. helmikuuta 2016

Viittomakielen päivän linkkilistaus

Perjantaina vietetään viittomakielen päivää, joka on suomalaisen viittomakielen isäksi nimetyn Carl Oscar Malmin syntymäpäivä. Malm perusti Suomen ensimmäisen kuurojenkoulun Porvooseen 1846. Sen kunniaksi kokosin hajanaisen kokoelman linkkejä ja tiedonmuruja viittomakielen maailmasta. Lisäksi voit lukea myös aiemman kirjoitukseni, viittomakieli a:sta ö:hön.

Ihan aluksi huomio myyttiin viittomakielen kansainvälisyydestä. Saatuaan tietää että viittomakieli ei ole kansainvälistä, moni kysyy miksi se sitten ei ole. Vastaus: Koska se ei ole keksitty kieli sen enempää kuin puhutut luonnolliset kielet. Kuurojen yhteisöt ovat olleet pieniä ja eristyksissä eri puolilla maailmaa, joten yhteisöissä on syntynyt erilliset kielet. Ei ole mahdollista että niissä olisi toisistaan tietämättä kehittynyt samanlainen viittomakieli, koska ihmiset ajattelevat asioista eri kulttuureissa eri tavoin.

Suomalaista viittomakieltä voit opiskella Suomalaisen viittomakielen verkkosanakirjasta tai Signwikistä. Uskontoon liittyviä viittomia löytyy myös kirkon nettisivulta.

Myös sormiaakkoset vaihtelevat eri maissa. Isossa-Britanniassa käytetään kaksikätisiä sormiaakkosia, toisin kuin Suomessa. Suomessa käytettiin vanhoja sormiaakkosia 1970-luvulle asti. (vrt. nykyiset, joita käytetään myös Amerikassa). Nyt voit vaikka sormittaa tämän videon tahtiin hyvää ystävänpäivää.

Kuurous ei ole vain vamma, vaan se on myös kielellinen ja kulttuurinen vähemmistö. Kuurojen yhteisöllä on oma tapakulttuuri, omia tapahtumia, omaa taidetta ja historia. Kuurojen museon sivulta löytyy tietoa ja materiaalia kuurojen historiasta. Mielenkiintoisena detaljina se, että J. L. Runeberg tuki Malmia kuurojen koulun perustamisessa ja he kävivät useita keskusteluja kynää ja paperia käyttäen. Vanhempaa materiaalia viittomakielestä löytyy myös Elävästä arkistosta: Opi viittomaan ja Kuuntele minua. Molemmat ohjelmasarjat 1970-luvulta.

Isossa-Britanniassa muuten kuurosokea käyttävät punavalkoraidallista keppiä (kuvia alempana sivulla). Kuurosokeat käyttävät taktiilia viittomakieltä tai muita kosketukseen perustuvia kommunikaatiokeinoja. Tässä vielä yksi taktiili viittoma lähestyvän ystävänpäivän kunniaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti