torstai 3. maaliskuuta 2016

Teemapäiviä joka lähtöön kuulo- ja näkövammaisille

Vuoden 365 tai 366 päivään mahtuu monenlaisia juhla- ja teemapäiviä. Lähes kaikille ihmisryhmille, aatteelle ja asialle löytyy jo oma päivä, mutta suurelta osalta ihmisiä suurin osa päivistä vilahtaa ohi huomaamatta. Siksi onkin parasta muistutella osasta - pelkästään kuulo- ja näkövammaisille päiviä riittää joka sormelle. Eikä varmasti tässä edes ole kaikki.

Pistekirjoituksen päivää vietetään 4. tammikuuta, joka on Louis Braillen syntymäpäivä. Braille syntyi 4.1.1809 ja kehitti pistekirjoituksen Pariisin sokeiden koulussa 1820-luvulla.

Viittomakielen päivä on aina 12. helmikuuta Carl Oscar Malmin syntymäpäivänä. Malm syntyi 12.2.1826 ja perusti Suomen ensimmäisen kuurojen koulun Porvooseen 1846. Suomalainen viittomakieli alkoi kehittyä siellä.

Sisäkorvaistutteen päivä oli tänä vuonna 25.2. Sisäkorvaistute, tai tuttavallisesti "implantti", on herättänyt vastustusta kuurojen yhteisössä.

Harvinaisten tautien päivä on helmikuun viimeisenä eli 28. tai 29. päivä. Kuulonäkövammaisuutta aiheuttavat monet harvinaiset oireyhtymät, kuten Usher ja CHARGE. Suomessa sairautta pidetään harvinaisena, kun se on korkeintaan noin 2700 ihmisellä. Ihmisten, joilla on harvinainen sairaus, on vaikea löytää tietoa tai vertaistukea sairauteen. Jopa oikean diagnoosin saaminen voi olla vaikeaa.

Kuulopäivää vietetään tänään 3. maaliskuuta. Suomessa on jopa 750 000 huonokuuloista. Ikäkuulo lisääntyy vanhemmilla ja nuorilla taas musiikin kuuntelu uhkaa kuuloa. Kuuloaan kannattaa suojella. Niin, että mitäpä kuuluu?

Opaskoirapäivä on huhtikuun viimeinen keskiviikko eli tänä vuonna 27.4. Opaskoiran kanssa saa mennä julkisiin tiloihin, joihin muuten ei koiria päästettäisi. Työssä olevaa opaskoiraa ei pidä häiritä esim. silittämällä sitä.

Kuurosokeiden päivä saapui Suomeen vasta viime vuonna. Se on 27.6. eli Helen Kellerin syntymäpäivänä. Keller syntyi Yhdysvalloissa vuonna 1880 ja kuurosokeutui sairauden seurauksena jo alle kaksivuotiaana.

Kuuroilla ei ole vain päivä, vaan kokonainen kuurojen viikko syyskuun viimeisellä viikolla. Tänä vuonna 19-25.9. Suomessa on noin 5000 viittomakielistä ja 3000 kuuroutunutta ihmistä.

Maailman näköpäivää vietetään lokakuun toisena torstaina eli 13.10. tänä vuonna. Suomessa näkövammaisia on noin 80 000.

Valkoisen kepin päivä on 25.10. Valkoista keppiä eivät käytä pelkästään sokeat, vaan myös heikkonäköiset.

Sokeiden viikkoa vietetään marraskuun ensimmäisellä viikolla, joka on tänä vuonna 7-13.11.

Vammaisten päivä on 3.12. Jos kuuroilla ja sokeilla on omat viikot, kaikille vammaisille oli kokonainen YK:n vammaisten vuosikymmen - 1983-1992. Ei voi pistää enää paremmaksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti