keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Parhaat euroviisut

Suomen euroviisukarsinnat päättyi viikko sitten ja Suomen 51. euroviisuksi valittiin Norma Johnin oikein hieno Blackbird. Euroviisuihin on kilpailun 61 vuoden historiaan mahtunut yli 1400 viisua, joiden joukossa on paljon huteja, mutta on helmiäkin. Tein listan 12  parhaasta euroviisusta aikajärjestyksessä ja siinä samalla esittelen muutamia muitakin hyviä euroviisuja.

Voit myös lukea arvioni muutamasta euroviisuvoittajasta vuodelta 2011.

#1 Gigliola Cinquetti - Non ho l'età (Italia 1964)
Gigliola Cinquetti oli vuonna 1964 Italian edustajana vain 16-vuotiaana. Kauniin melodian ja lauluäänen kanssa kauniisti sointuva italian kieli tekee Non ho l'etàsta nappiosuman ja parhaan euroviisuvoittajan. Vuoden 1964 voitto oli Italian ensimmäinen ja toista saapasmaassa odotettiin vuoteen 1990.

#2 Vicky Leandros - Après toi (Luxemburg 1972)
Vicky Leandrosin esittämä hieno euroviisuklassikko Après toi voitti Euroviisut 1972. Se oli jo Luxemburgin kolmas voittoviisu yhteensä viidestä. Ja seuraava voitto tulikin jo seuraavana vuonna...

#3 Anne-Marie David - Tu te reconnaîtras (Luxemburg 1973)
Tu te reconnaîtras on hieno mahtipontinen euroviisuvoittaja. Euroviisuihin Anne-Marie David osallistui uudelleen Ranskan edustajana vuonna 1979 kappaleella Je Suis l'enfant-soleil. Anne-Marie David sai tuolloin tyytyä kolmanteen sijaan. Luxemburgin voitoista tähän top 12:een melkein pääsi myös hyväntuulinen France Gallin klassikko Poupée de cire poupée de son (1964).

#4 Gigliola Cinquetti - Sì (Italia 1974)
Gigliola Cinquetti osallistui Euroviisuihin uudelleen vuonna 1974 kappaleella Sì, joka on vähintään yhtä hyvä kuin No ho l'età. Gigliola Cinquetti jäi tällä kertaa toiselle sijalle häviten muuan ABBA:lle. ABBA:n voittokappale Waterloo olikin oikein hyvä popitus.

#5 Catherine Ferry - Un, deux, trois (Ranska 1976)
Catherine Ferryn vuonna 1976 esittämä Un, deux, trois on Ranskan paras euroviisu, mutta se jäi toiselle sijalle. Vasta seuravana vuonna Ranska voitti myös upealla Marie Myriamin esittämällä laululla L'oiseau et l'enfant.

#6 Nicole - Ein bisschen Frieden (Saksa 1982)
Nicolen kaunis rauhanlaulu osui "hyvään" saumaan - finaali pidettiin kolme viikkoa Falklandin sodan alun jälkeen huhtikuussa 1982. Pisteitä tulikin niin että Saksa voitti Euroviisut ensimmäisen kerran. Ein bisschen Friedenin rauhallista melodiaa kuunnellessa korva vain lepää. Ja siitähän on monta mielipidettä onko saksa kaunis kieli, mutta Nicole saa sen siltä kuulostamaan.

#7 Frances Ruffelle - We will be free (UK 1994)
Briteillä on monia hyviä euroviisuja 1990-luvulle asti ja ehkä paras oli Frances Ruffellen We will be free vuonna 1994. Muita melkein top 12:een päässeitä ovat ainakin Ooh, aah... just a little bit (1996) ja Love shine a light (1997).

#8 Secret Garden - Nocturne (Norja 1995)
Secret Garden -yhtyeen Nocturne toi Norjalle maan toisen euroviisuvoiton 1995. Nocturne sisältää vain 15 sanaa ja suurin osa siitä on viulunsoittoa. Silti esitys on unenomaisella ja mystisellä tunnelmallaan aivan loistava. Nocturne onkin toiseksi paras euroviisuvoittajista. Seuraava yhtä maaginen esitys Norjasta oli vuonna 2006 Alvedansen, joka oli finaalin 14.

#9 Maarja-Liis Ilus & Ivo Linna - Kaelakee hääl (Viro 1996)
Kaelakee hääl on Viron paras euroviisu ja yksi koko 90-luvun parhaista euroviisuista. Kaunis viron kieli, melodia ja lauluääni toimii yhteen loistavasti, mutta Viro sijoittui vain viidenneksi. Maarja-Liis Ilus osallistui Euroviisuihin myös vuonna 1997 kauniilla laululla Keelatud maa. Sekään ei voittanut, vaan jäi 8. sijalle. Viron ensimmäinen - ja ainoa - voitto tuli tylsällä englanninkielisellä räpillä vuonna 2002.

#10 Vanilla Ninja - Cool vibes (Sveitsi 2005)
Virolainen rock-yhtye Vanilla Ninja edusti Sveitsiä Euroviisuissa vuonna 2005. Heidän kappale Cool Vibes sijoittui kahdeksanneksi. Cool Vibes on synkkä ja surumielinen ja samaan aikaan mahtipontinenkin huikean hyvä rock-kappale. Vanilla Ninja osallistui vuonna 2003 myös Viron karsintoihin, mutta sitä ei valittu Viron edustajaksi.

#11 Urban Symphony - Rändajad (Viro 2009)
Viro sijoittui vuonna 2009 kuudenneksi Sandra Nurmsalun laulamalla Urban Symphony -yhtyeen kappaleella Rändajad. Hieman mystisen tunnelman luova esitys on erinomainen suoritus.

#12 Yohanna - Is it true? (Islanti 2009)
Vuosi 2009 oli 2000-luvun Euroviisuille harvinaisen hyvätasoinen, sillä samalta vuodelta tälle listalle pääsi toinenkin laulu. Islanti sijoittui finaalin toiseksi laulajansa Yohannan balladilla Is it true? Islanti ei ole voittanut ainoana pohjoismaana kertaakaan Euroviisuja, mutta tämä kauniisti laulettu esitys todella olisi ansainnut voiton.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti