keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Jeanne d'Arc

30.5.1431: Vain 19-vuotias Jeanne d'Arc poltettiin roviolla tuomittuna noituudesta ja harhaopista. Jeanne d'Arc uskoi saaneensa Jumalalta käskyn vapauttaa Ranska englantilaisilta. Vuonna 1429 hän johdatti ranskalaiset voittoon Orleansin taistelussa, mutta joutui 1430 englantilaisten vangiksi.

Jeanne d'Arcin tarina on keskiajan Euroopan erikoisimpia. Hän syntyi Ranskan Domremyn kylässä vuonna 1412 kun satavuotinen sota Englannin ja Ranskan välillä oli riehunut lähes 80 vuotta. Vuoden 1415 Azincourtin taistelussa Englanti valtasi koko Pohjois-Ranskan. Pahoin alakynteen jääneet ranskalaiset odottelivat ihmettä.

Se ihme kolkutteli jo ovea. Jeanne koki ensimmäiset näkynsä vain 13-vuotiaana kotinsa puutarhassa. Jeannen mukaan arkkienkeli Mikael ja pyhimykset Katariina Aleksandrialainen ja Margareeta Antiokialainen käskivät häntä vapauttamaan Ranska. Syvästi uskonnollinen tyttö uskoi saaneensa tehtävän Jumalalta ja tarttui toimeen. Jeanne onnistui vakuuttamaan ihmiset tehtävästään ja vuonna 1429 hän pääsi kruununprinssi Kaarle VII:n luo Chinoniin. Jeannen kerrotaan tunnistaneen Kaarlen vaikka hän oli naamioituneena hoviväkensä keskellä.

Kaarle vakuuttui Jeannesta, joka pääsi sotilasosaston mukaan. Jeannella ei toki ollut virallista asemaa armeijassa, vaan hän oli mukana vain hengennnostattajana. Ensimmäisen taistelunsa Jeanne kävi heti Orleansissa keväällä 1429. Ranskalaiset vapauttivat kaupungin englantilaisten piirityksestä. Heinäkuussa koitti Jeannen d'Arcin uran tähtihetki, kun hän johdatti Kaarle VII:n kruunattavaksi Reimsiin.

Tämän jälkeen kuningas käänsi selkänsä Jeannelle, koska pelkäsi jäävänsä hänen varjoon. Kuningas peruutti hyökkäyksen Pariisiin vastoin Jeannen toivetta ja keväällä 1430 Jeanne jäi burgundilaisten vangiksi Compiégnen piirityksen yhteydessä. He möivät tytön englantilaisille. Helmikuussa 1431 englantilaiset aloittivat oikeudenkäynnin Jeannea vastaan syytteinään mieheksi pukeutuminen, noituus ja harhaoppisuus.

Toukokuuhun asti kestäneen oikeudenkäynnin aikana tuomarit yrittivät kaikin tavoin todistaa Jeannen harhaoppisuus, siinä onnistumatta. Jeanne odotti apua kuninkaalta, mutta kun sitä ei kuulunut, hän perui vakaumuksensa. Neljä päivää myöhemmin Jeanne perui peruutuksensa, jolloin hänet tuomittiin kuolemaan. Tuomio pantiin käytäntöön 30. toukokuuta 1431 Rouenin torilla roviolla polttamalla. Jeanne piti kiinni uskostaan ja rukoili viimeiseen hengenvetoonsa asti. Jeannen viimeinen sana oli Jeesus. Erään paikalla olleen sotilaan kerrotaan huudahtaneen "Olemme polttaneet pyhimyksen!".

Jeanne kuoli, mutta hänen henki jäi elämään. Osin Jeannen innoittamina ranskalaiset käänsivät satavuotisen sodan kulun ja valtasivat Pariisin takaisin jo 1436. Kun sota päättyi vuonna 1453, englantilaisille jäi vain Calais. Jeannekin sai kunnianpalautuksen. Vuonna 1455 oikeudenkäynti tutkittiin uudelleen, tuomion perusteet todettiin hatariksi ja Jeanne todettiin syyttömäksi. Edelleen vuonna 1920 paavi julisti Jeannen pyhimykseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti